Belföld

Világszerte hatalmas az érdeklődés a magyar család- és nőpolitikai intézkedések iránt

Fejlődést értünk el a családon belüli erőszak leküzdése terén is

A magyar család- és nőpolitikai intézkedéseket külföldön is példaértékűnek és követendőnek tekintik – mondta Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Világszerte hatalmas az érdeklődés a magyar család- és nőpolitikai intézkedések iránt
A harminc év alatti gyermeket vállaló nőket személyijövedelemadó-mentességgel is segíti a kormány
Fotó: Fiatal Családosok Klubja

New Yorkban az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottsági rendezvényén alkalmunk volt megtapasztalni, hogy míg itt az Európai Unióban – egyáltalán a nyugati világban – van egyfajta értékválság, úgy a teljes ENSZ tagállami körben, ami 193 országot jelent, a különböző fejlettségű országoknál is megvan egyfajta józanság, amivel a magyar kormány családpolitikájára tekintenek – mondta a helyettes államtitkár.

Beneda Attila kifejtette, családbarát országot építenek, amelyben a nemzet építőköve a család: „erősebb család, erősebb nemzet”. Ennek nagyon fontos eleme a nők helyzete, vagyis a nők kettős szerepvállalása. Egyrészt gyermekvállalással tudnak tenni a családért, a nemzetért, másrészt a munkaerőpiacon is részt tudnak venni. És nem utolsósorban a „láthatatlan munka”, amelyet munkából hazaérve látnak el. Ezért kell a nőkre egy nagyon különleges lehetőségsort bővíteni annak érdekében, hogy aki gyermeket vállal, ne kerüljön nehezebb anyagi helyzetbe – mondta.

Közölte, a legfontosabb intézkedések közül a 30 év alatti gyermeket vállaló nők személyijövedelemadó-mentességét, valamint a csedet, azaz a csecsemőgondozási díjat száz százalékkal megemelték. Említette még a gyed extrát, amellyel a nők a gyermek féléves korától egészen kétéves koráig nyolcórás munkaidőben úgy dolgozhatnak, hogy közben megkapják a családtámogatást.

A házasságkötések számának alakulását reménykeltőnek nevezte a helyettes államtitkár. Ugyanis a válság idejét megelőző esztendőben negyvenéves csúcsot döntött a házasságkötések száma, és hatvanéves mélypontra került a válások száma.

A meghozott családpolitikai intézkedésekkel a nőknek a szabad választás lehetőségét akarják megadni – tette hozzá. A bölcsődefejlesztésekkel ezt a szabad választást segítik. Ma már három és félszer annyi településen van bölcsőde, mint 2010-ben volt. A kormány célja, hogy mindenki, aki a gyermekét bölcsődébe szeretné vinni, megtehesse – fogalmazta meg.

Beneda Attila a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt is elmondta, hogy a férfiak és nők közötti esélyegyenlőség tekintetében is fejlődik az ország. „Sokat haladtunk a foglalkoztatásban, hiszen a magyar kormány fő célkitűzése a szabad döntésen alapuló választás lehetősége elsősorban az édesanyák, de az egész család számára is” –közölte.

Fejlődést értünk el a családon belüli erőszak leküzdése szempontjából is – hangsúlyozta.

Amiben szeretnének még haladni, az a nők közéleti szerepvállalása – mondta. Kiemelte, hogy csökkentek a nők és férfiak közötti fizetési különbségek. Példaként hozta fel a vezető menedzsment szintet, ahol már egyformák a fizetések, de általános szinten van egy 16 százalékos különbség, ami korábban még nagyobb volt.

Hozzátette, folyamatosan figyelik a jó, a családpolitikába beépíthető, megfontolandó nemzetközi példákat is, és nyitottak is erre, ezért is hozták létre a Kopp Mária-intézetet, a KINCS-et.

Fő célkitűzésnek nevezte, hogy a gyermekvállalás ne jelenthessen anyagi hátrányt a család számára. Elmondta, az egész társadalomnak fontos lenne, hogy a nők a közéletben és a politikában a mostaninál erőteljesebben tudják hallatni a hangjukat.

Kapcsolódó írásaink