Belföld

Szigorúan fellép a gyermekek védelmében az alapvető jogok biztosa

Kozma Ákos vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben

Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz – véli Kozma Ákos. Az alapvető jogok biztosa hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben.

Szigorúan fellép a gyermekek védelmében az alapvető jogok biztosa
Kozma Ákos
Fotó: AJBH

Az elmúlt hetekben korábban elképzelhetetlen és mélységesen felháborító hír rázta meg társadalmunkat, úgy érezhetjük, hogy gyermekeinket olyanok használják fel minősíthetetlen céljaikra, akiknek éppen a legnagyobb biztonságot kellene megteremteniük számukra – írta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) lapunkhoz eljuttatott közleményében. A közlemény szerint megengedhetetlen, hogy akiknek alapvető feladatuk, sőt hivatásuk, hogy a gyermekek érzelmi, erkölcsi, szellemi fejlődését előmozdítsák, a felvilágosítás eszközével és helyzetükkel visszaéljenek.

Magyarország Alaptörvénye XV. és XVI. cikke deklarálja, hogy Magyarország külön intézkedésekkel védi a gyermekeket, továbbá hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz – hívta fel a figyelmet az AJBH. Hozzátették: a nemzeti köznevelésről szóló törvény (Nkt.) 46. § (2) bekezdése szerint a gyermek, a tanuló személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell számára biztosítani fizikai és lelki erőszakkal szemben. Az Nkt. 46. § (3) bekezdése alapján a gyermeknek, a tanulónak joga többek között, hogy a nevelési és a nevelési-oktatási intézményben biztonságban és egészséges környezetben neveljék és oktassák.

Az alapvető jogok biztosáról szóló 2011. évi CXI. törvény 1. § (2) bekezdés a) pontja szerint az alapvető jogok biztosa tevékenysége során – különösen hivatalból indított eljárások lefolytatásával – megkülönböztetett figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmére. „Fenti kötelezettségemből fakadóan hivatalból átfogó vizsgálatot indítottam a közoktatási intézményekben a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzése érdekében” – közölte az ombudsman.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa – mint a közleményben fogalmaztak – „ezúton is külön tájékoztatja” az érintett szülőket, gyermeket és pedagógusokat, hogy a gyermekek jogainak sérelme, vagy annak veszélye esetén lehetőségük van akár elektronikus formában a [email protected] címen, akár személyesen a fővárosi ügyfélszolgálatunkon, vagy az AJBH tavaly megnyílt területi irodáiban (Győr, Szeged, Debrecen, Székesfehérvár, Miskolc és Pécs) az alapvető jogok biztosa eljárását kérniük. Bejelentéseiket továbbá az AJBH következő, ingyenes zöldszámán is fogadja: +36-80-215-000.
Az ombudsman egyúttal kéri a köznevelési intézmények vezetőit, segítsék elő, hogy felhívása az érintettek minél szélesebb köréhez eljuthasson.

Kapcsolódó írásaink