Belföld

Záportározó épült Hódmezővásárhelyen

A beruházásnak köszönhetően jelentősen javult a város és térségének belvízi biztonsága

Belvízi biztonságot javító és a vízvisszatartás lehetőségét megteremtő záportározó épült Hódmezővásárhelyen.

Záportározó épült Hódmezővásárhelyen
Képünk illusztráció
Fotó: hu.wikipedia.org

A több mint hatmilliárd forintos költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló projektben elkészült beruházásról Kozák Péter, az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) pénteken elmondta, a belvízvédelmi rendszer nem tudta kezelni a Hódmezővásárhely belterületére – különösen nyáron – érkező lökésszerű terheléseket.

Az új záportározó kialakítása és a belvízvédelmi rendszer legkritikusabb pontjainak rekonstrukciója biztosítja Hódmezővásárhely belterületének megóvását. A hosszú előkészítés után megvalósult beruházásnak köszönhetően jelentősen javult a város és térségének belvízi biztonsága – hangsúlyozta a szakember.

Kiss Csongor projektreferens kifejtette, a tapasztalatok azt mutatják a térségben gyakorta egybeesnek a belvizes és árvizes időszakok. A Tisza magas vízállása mellett a folyóba csak a szivattyúval lehet átemelni az összegyűlt belvizet. A város belterületéről érkező csúcsvízhozamot a torkolatnál lévő átemelő kapacitása nem tudta kielégíteni. Ezért a hódmezővásárhelyi laktanya és a Békéscsaba-Szeged vasútvonal szomszédságában tízhektáros területen 150 ezer köbméteres kapacitású záportározót építettek. A tározót 2,25 méteres magasságú, négyméteres koronaszélességű töltés veszi körbe. Szükség volt a Hódtói szivattyútelep bővítésére is, melyet a vasútvonal alatt 295 méteres nyomóvezeték köt össze a tározóval – ismertette a fejlesztés részleteit a szakember.

A projekt részeként korszerűsítették a Györpölési szivattyútelepet, új csatornaőrtelep épült, valamint a Nagyfai Holt-Tisza vízpótlásának érdekében három új vízkormányzó műtárgyat, zsilipet alakítottak ki a Hódtó-Kis-tiszai-csatornán, illetve a Györpölési szorítógátas-csatornán.

A beruházás kivitelezője a hajdúszoboszlói Aqua-General Kft. volt.

Kapcsolódó írásaink