Belföld

Zuglói mintaház: öt új lakás kétmilliárdért

Immár kétmilliárd forint ment el az „ökoházra”, a Karácsony Gergely volt zuglói polgármester és a szintén párbeszédes volt alpolgármester, Szabó Rebeka álmára. Az érintettek angolasan távoztak. Horváth Csaba jelenlegi polgármester versenyt fut az idővel, hogy minél kisebb legyen Zugló vesztesége.

Zuglói mintaház: öt új lakás kétmilliárdért
A másfél milliárd forint uniós pénzből mostanra csak 857 millió maradt. Karácsony Gergely és Szabó Rebeka a hagymázas tervek után angolosan távozott Zuglóból
Fotó: MH

Az eredeti pályázati kiírás szerint már 2022 első negyedévben át kellett volna adni az Európai Unió jelentős támogatásával megvalósuló, Dobrev Klára és Karácsony Gergely által beharangozott zuglói mintaházprojektet, ám még híre-hamva sincs a nagyszabású beruházás befejezésének. A Horváth Csaba szocialista polgármester által vezetett Zugló önkormányzatának képviselő-testülete már a tervezett átadási határidő után újabb 160 millió forint önrészt szavazott meg a befejezésre, amelyet tavaly decemberben még 364 millió forinttal toldottak meg.

Az E-Co-Housing elnevezésű, baloldali mintaprojektet az unió azzal céllal támogatta csaknem másfél milliárd forinttal, hogy huszonöt-harminc lakásból álló, nulla energiafelhasználású önkormányzati bérház épüljön meg, amely a nehezebb anyagi körülmények közt élő polgárokat, családokat lakóközösségé kovácsolja.

Mint azt Borbély Ádámtól, a zuglói Fidesz frakcióvezetőjétől megtudtuk, az unió kegyéből a beruházás záró határideje 2022. október 31-re módosult, de a mintaház még most sincs kész, sőt a lakók beköltözésének időpontja is bizonytalan még. Nem csupán a határidő csúszott jelentősen, az eredeti helyszín is megváltozott. Az unió másfél milliárd forintján túl pedig a beruházás önrésze már 690 millió forint önkormányzati saját erőt is felmésztett, és a lakásszám is huszonötről tizennégyre csökkent.

 Borbély kifejtette, a tizennégy lakásból kilencet a felújított ház régi lakói vehetnek birtokba, így a zuglói bérlakásállomány mindössze öttel bővül.

„Immár kétmilliárd forint ment el az »ökoházra«, a Karácsony Gergely zuglói polgármester és a szintén párbeszédes alpolgármester, Szabó Rebeka álmára. Szabó a projektért felelős alpolgármesterként már a projekt kezdetén »túlálmodta« a házat, az összes elképzelhető, méregdrága ökomegoldást beleterveztette, például a mennyezet fűtést-hűtést, fa zsalugátereket, íves födémet – mondta a beruházásról Várnai László független önkormányzati képviselő.

Ezért a tervek már 2020-ban, az (részben a covid miatti) épitőipari árdrágulás előtt kétmilliárd fölötti indikatív árajánlatot kaptak. Tehát nem igaz, hogy a külső körülmények miatt lett megvalósíthatatlan a projekt.

A több mint hatszázmillió forint költségtúllépés egyértelműen az ő lelkükön szárad, ám a felelősséget nem vállalták, menet közben angolosan leléptek. Karácsony a főváros élére, párttársa pedig a parlamentbe. Az európai uniónál a jelenlegi polgármester, Horváth Csaba próbálta meg menteni a menthetőt, hogy Zuglónak minél kisebb vesztesége származzon a csúszásokból, és az unió ne tartsa vissza a támogatás jelentős részét. Várnai úgy véli, a projekt beleillhet a Hadházy Ákos által joggal vizsgált EU-s pénzszórások közé. 

A Civilzugló Egyesület képviselője blogján arról írt, három év tervezgetés, sunnyogás után a mestergerendából fogpiszkáló lett: az eredeti Gizella úti helyszínből egy meglévő, a Mexikói út 11. B alatt található bérház tatarozására futotta csupán. De Várnai szerint még arra sem jutott elég, mert a pénz majd' felét elköltötték a hagymázas tervekre, online konferenciákra, önmarketingre. A 1,5 milliárdból mostanra csak 857 millió maradt, ezért 2022-es költségvetésből az összes, a meglévő lakásaink felújítására elkülönített pénzt, 158,5 millió forintot át kellett csoportosítani az „ökoház”, a 14 lakásos romos ház tatarozására. A projektbe eddig beleforgatott 640 millióból akár az összes, 250–300 darab, évtizede üres önkormányzati lakásunkat kiadható állapotba lehetett volna hozni – tette hozzá.

A projektet még 2018 októberében jelentette be Szabó Rebeka, Zugló akkori, párbeszédes alpolgármestere, Karácsony Gergely egyik helyettese. „Nagy örömmel jelentem be, hogy Zugló önkormányzata megnyerte azt a pályázatot, amelyet az Európai Unió innovatív városfejlesztések programjára nyújtottunk be" – adta közre Zugló Facebook-oldalán brüsszeli videóüzenetében Szabó Rebeka alpolgármester 2018. október 10-én. A másfél milliárd forintos támogatásból Zugló újszerű megoldások alkalmazásával 25 önkormányzati tulajdonú bérlakást építhet. A Több mint lakóház elnevezésű projektet 2019 szeptemberében mutatták be. A házban 27 önkormányzati bérlakást terveztek, amelyekbe hátrányos helyzetű zuglóiak költözhetnek. Közös mosókonyhát is terveztek, a földszinten közösségi teret, ahol akár közös születésnapi ünnepségeket is lehet tartani. A leendő lakók támogatást kapnak abban is, hogyan lehet használni egy modern, okostechnológiával felszerelt házat. Megtanulhatják például az esővíz és a szürkevíz hasznosítását, a komposztálást, a biohulladék újrahasznosítását, így a ház körüli kertben körkörös gazdaságot alakíthatnak ki. A fűtést és a meleg vizet geotermikus szondák biztosítják majd a szociálisan rászoruló embereknek.

Lapunk megkereste az önkormányzatot is. Kormos Kata szóvivő a beruházás helyszínének módosítását, illetve a csúszást azzal indokolta, hogy az építőipari árrobbanás miatt a Gizella út 14–16. szám alatti ingatlanon tervezett E-Co-Housing beruházás költségei több mint 700 millió forinttal nőttek meg, amelyre nincs forrása az önkormányzatnak. Az Európai Unió a projekt időtartamának meghosszabbításához nem járult hozzá, és többlettámogatást sem nyújtott, nyitott volt viszont a program befejezését szolgáló, alternatív megoldásokra.

Horváth Csaba polgármester (MSZP) a projekt kapcsán a helyi újságban úgy fogalmazott, az önkormányzat versenyt fut az idővel. Az a cél, hogy a projektzárás után minél kevesebbet kelljen visszafizetni a támogatásból, ezért igyekeznek október végéig a legköltségesebb munkákat elvégeztetni. A polgármester azt is elmondta, hogy a kivitelező a tervezettnél csak később vehette át a munkaterületet, jelenleg decemberi munkabefejezéssel számolnak. A városvezetés az unióhoz fordul, hogy gyakoroljon méltányosságot, és tolja ki a projektzárás határidejét.

Az elmúlt hetekben számos valótlan állítás látott napvilágot a nehézségek ellenére is megvalósuló E-Co-Housing mintaprojektről – áll az önkormányzati újságban, de hogy mik a valótlanságok, azt nem részletezik. Hogy a projekt körül még sincs minden rendben, az is bizonyítja, hogy decemberben a tanulságok levonására a polgármester értékelő bizottság felállítását kezdeményezte.

Kapcsolódó írásaink

Lakásmutyi körvonalazódik Zuglóban

ĀFidesz-KDNP: Horváth Csaba polgármester a veszélyhelyzet utolsó heteiben szociális bérlakást utalt ki Kisné Szivcsovics Nikolett önkormányzati képviselőnek

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom