Belföld

Novák Katalin: Van potenciál a magyar–kirgíz gazdasági kapcsolatokban

A turizmus, a mezőgazdaság, a vízipar, az oktatás területén is erősíteni lehet

A közép-ázsiai országokkal való kapcsolat Magyarország számára kiemelten fontos, van potenciál Magyarország és Kirgizisztán gazdasági kapcsolataiban – mondta Novák Katalin köztársasági elnök Szadir Zsaparov kirgiz köztársasági elnökkel tartott hétfői sajtótájékoztatóján a Sándor-palotában.

Novák Katalin: Van potenciál a magyar–kirgíz gazdasági kapcsolatokban
Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Szadir Zsaparov kirgiz államfőt Budapesten, a Sándor-palotában 2023. február 13-án
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin kiemelte: olyan stratégiai megállapodást írtak alá, amely abban is közös elköteleződésünket fejezi ki, hogy szeretnénk fellépni hatékonyan a terrorizmussal szemben, és szeretnénk, hogyha a két ország közötti kapcsolatokat a lehető legtöbb területen erősíteni tudnánk. Az is kiemelt célkitűzés, hogy az illegális migráció növekvő fenyegetésével szemben közösen lépjünk fel. Emellett a legtöbb területen, így például a turizmus, a mezőgazdaság, a vízipar, az oktatás területén is erősíteni szeretnék a két ország közti kapcsolatokat.

Novák Katalin elmondta: Magyarország elkötelezett tagja az euroatlanti szövetségnek, de fontos, hogy baráti kapcsolatokat alakítsanak ki a keleti, köztük a közép-ázsiai országokkal is. Egyszerre szeretnénk a szövetségi kapcsolatainkat ápolni és pragmatikus, jó viszonyt kialakítani a közép-ázsiai országokkal is – tette hozzá az államfő.

A kirgiz államfő a Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a cél az, hogy magasabb szintre lépjenek a két ország kapcsolatai, és ennek elérése érdekében több lépést tettek az elmúlt években. Az együttműködés fontos területe a gazdaság, a kultúra, az oktatás - sorolta Szadir Zsaparov.

A kirgiz–magyar gazdasági kapcsolatok alakulásáról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Kapcsolódó írásaink