Belföld

Harminc év a református felsőoktatás szolgálatában

Konferenciákkal, jubileumi kötettel, programokkal ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját a Károli Gáspár Református Egyetem

A Károli Gáspár Református Egyetem 2023. február 24. és október elseje között magyar és idegen nyelvű konferenciákkal, jubileumi kötettel, számos programmal ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját. A jubileumi emlékév során nemcsak az elmúlt három évtizedre, hanem az ezt megelőző időszakra, a református felsőoktatás gyökereire, az intézményt létrehívó lelkületre és küldetéstudatra is emlékezik.

Harminc év a református felsőoktatás szolgálatában
A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar budapesti Reviczky utcai épülete
Fotó: Wikipedia

Az ünnepi rendezvénysorozat nyitódátuma a Magyarországi Református Egyház Zsinatának 1993. február 24-i ülésére utal, ahol döntés született a Károli Gáspár Református Egyetem megalapításáról, a záródátum pedig az Országgyűlés 1993. október elsejei hatállyal elfogadott, az egyetem megalapítását kodifikáló előterjesztésre hivatkozik.

Az egyetem az ünnepi programsorozat nyitóalkalmát, a Magyarországi Református Egyház és a Károli Gáspár Református Egyetem közös emlékünnepségét a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartja február 24-én 9.30 órai kezdettel, ahol felidézi az egyetem nagy múltú alapítóit, tudósait, méltatja a közelmúlt, a jelen büszkeségeit és egyúttal küldetéséhez, szellemiségéhez igazodva bemutatja az egyházi egyetemi oktatás jelenét, a jövő kihívásait, a jelenlegi vezetés vállalt feladatait, céljait. 

Trócsányi László rektor az évforduló kapcsán hangsúlyozza, hogy „egy keresztény egyetem az előtte álló kihívásnak és feladatoknak csak akkor tud eleget tenni, ha szilárd értékrendje és világnézete alapján utat tud mutatni a hallgatók számára, akik a mai globalizálódó, digitalizálódó, rohamosan változó világban keresik önmagukat és saját helyüket, szerepüket a társadalomban”.

Az emlékünnepség után 15 órakor kerül sor az egyetem Reviczky utcai épületében Hegedűs Loránt református lelkész, a Dunamelléki Egyházkerület egykori püspökének emléktábla-avatására. 

Hegedűs Loránt döntő szerepet játszott az intézmény megalapításában, az idén tíz éve elhunyt református püspök küldetésének tekintette a református oktatási intézmények létrehozását, megszilárdítását, hiszen tudta, hogy a hitélet fejlődésében, a lelki megújulás elősegítésében nélkülözhetetlen bástyákra van szükségünk.

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke az ünnep kapcsán kiemeli, hogy az egyházi fenntartású intézmény feladata „jelen lenni a tudomány, a felsőoktatás világában azzal a sajátos ismerettel és világlátással, mely a bibliai keresztény hitből következik. Lehetőséget biztosítani a magyar jövő kiművelt emberfői számára, hogy találkozzanak ezzel a hittel és világlátással”.

Március 31-én, a Zeneakadémián tartandó emlékkoncert keretében kerül bemutatásra a Károli Gáspár Református Egyetem harmincadik évfordulójára komponált, Áldáskívánás című négyszólamú vegyes karra és orgonára írt zenemű, melyet Gárdonyi Zsolt zeneszerző, orgonaművész, a Károli Gáspár Református Egyetem díszpolgára komponált. Az alkotás a magyar református „áldás, békesség” köszöntéssel keretezve a Károli-Biblia áldó igéit szólaltatja meg.

A harmincadik évfordulóra készült jubileumi kötet részletesen ismerteti a magyarországi református felsőoktatás gyökereit, az egyetem alapításáráról, szellemi előzményeiről nyújt bővebb információt, valamint az intézmény alapító karainak jogutódjai, a Hittudományi Kar és a Pedagógiai Kar  mellett, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, az 1998. óta működő, s idén 25 éves jubileumát ünneplő jogászképzés, valamint legfiatalabb szervezeti egysége, a Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Kar történetébe nyújt betekintést az olvasóknak.

A jubileumi emlékév alkalmával egy 52 perces dokumentumfilm is készül az intézmény történetéről, melynek díszvetítésére év közben kerül sor. A dokumentumfilm az egyházi felsőoktatás jelentőségéről, a jelen és a jövő társadalmában betöltött szerepéről beszél a Károli Gáspár Református Egyetem harmincéves történetén keresztül.

Trócsányi László rektor kezdeményezésére az emlékévben elsőként kerül megrendezésre a Kárpát-medencei szakkollégiumok találkozója, melynek az egyetem ad otthont 2023 júliusában.
Az intézmény hallgatói számára az emlékév során több nagyszabású sportprogram kerül megrendezésre, így például az egyetem szinte valamennyi hallgatóját megmozgató Károli Sportnap rendezvény. 

2023. szeptember végén az Egyetem Napja ünnepség alkalmával a Károli Gáspár Református Egyetem munkatársainak kitüntetései, az Egyetem díszpolgára címek, továbbá az egyetem Támogatói Díjak kerülnek átadásra. Az ünnepélyes rendezvénysorozat lezárásaként az emlékév egy nemzetközi konferenciával zárul 2023 októberében. A programsorozat keretében nemcsak központi, hanem kari rendezvények is várják az érdeklődőket.

Az emlékév együttműködő partnere a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), amely támogatja a Károli Gáspár Református Egyetem alapításának harmincadik évfordulója alkalmából megrendezett emlékév színvonalas megvalósulását.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom