Belföld

Kisfilm született a stroke veszélyeiről

Elkészült a Médiaunió Alapítvány Mentés másként – Merj segíteni! elnevezésű kampányának harmadik kisfilmje. Az alkotással a készítők a stroke veszélyeire és a segítségnyújtás fontosságára igyekeznek fölhívni a figyelmet.

Kisfilm született a stroke veszélyeiről
Életet menthet a gyors segítség (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Katona László

Magyarországon évente csaknem negyvenezer ember kap stroke-ot – írta keddi közleményében a Médiaunió Alapítvány. Mint az MTI-hez eljuttatott közleményükben olvasható, stroke az agyat érintő, elégtelen vérellátásból vagy hirtelen fellépő vérzésből adódó vérellátási zavar.

A laikus segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozva azt írták, a tünetek észlelésekor azonnal, de maximum négy órán belül orvosi segítséget kell kapnia a betegnek, ugyanis minél hosszabban áll fenn a jelenség, annál nagyobb a maradandó károsodás vagy a halál kockázata.

A kampány harmadik kisfilmjében Pásztor Zsolt történetét mutatják be, akinek testvére mentette meg az életét 2015-ben. Az ő története szerencsésen zárult, mivel az időben érkező orvosi segítségnek, kitartásának és a hosszas rehabilitációnak köszönhetően felépült – írták.

Az alkotásban a túlélő elmondta, hogy a jelenség tünetei a berúgásra hajaznak, amikor beszéd- és egyensúlyzavarral, illetve gyengülő végtagokkal kell küzdeni. A lakossági segítségnyújtás életmentő szerepét kiemelve a közleményben jelezték, az emberek bátor és cselekvő hozzáállása az alapvető segítségnyújtáshoz és az újraélesztéshez életeket menthet.

Arról is beszámoltak, hogy a Magyar Bankszövetség, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Médiaunió Alapítvány tavaly meghirdetett Adj vért! című, véradásra buzdító plakáttervezői pályázatának díjnyertes alkotásaival februárban a 2-es metró megállóiban találkozhatnak az utazók.

Aláhúzták, a magyar egészségügyi intézményeknek évente csaknem négyszázezer véradásra lenne szükségük, ez napi ezerhatszáz-ezernyolcszáz önkéntest jelent. Azonban az ország erre alkalmas lakosságának csak mintegy négy százaléka rendszeres véradó, holott szinte minden 18 és 65 év közötti, egészséges ember, akinek a testsúlya eléri az ötven kilogrammot, szerepet vállalhat ebben.

Kapcsolódó írásaink