Belföld

Nyílt titok lehetett az Eötvös gimnáziumban, hogy jó pénzért be lehet kerülni

Több diák is azt írta a Facebookon, hogy most már szégyelli, hogy ebbe az „elit” gimnáziumba járt

Az Eötvös gimnázium több diákja is azt állítja Facebook-hozzászólásában, hogy az iskolában évek óta beszédtéma a megvesztegetés. Hallottak róla, hogy jómódú szülők rosszabb képességű gyerekei egyes tanárok megvesztegetésével kerültek be az iskolába. Több gyerek és a szülők is csak most döbbentek rá, hogy miért tapasztaltak furcsaságokat a felvételi vizsgák körül. Több diák is azt írta a Facebookon, hogy most már szégyelli, hogy ebbe az „elit” gimnáziumba jár – írja abors.hu.

Nyílt titok lehetett az Eötvös gimnáziumban, hogy jó pénzért be lehet kerülni
Eötvös József Gimnázium
Fotó: MH/Purger Tamás

Lavinát indított el az a Metropolhoz eljuttatott hangfelvétel, amelyből kiderült, hogy a budapesti Eötvös József Gimnázium igazgatója, Moss László és a gimnáziumhoz tartozó alapítvány vezetője, Kálmán Gábor több évtizede „árulnak” minimum félmilliós kenőpénzért iskolai helyeket a felvételit elbukó, pénzes szülők gyerekeinek. Olyan pénzes szülők számára, mint például a Spar vezérigazgatója és Demján Sándor unokája... A botrány kirobbanása után az Eötvös gimnázium diákjai nagyon felháborodtak. Azt írják a Facebookon, hogy maguk között többször beszéltek erről a folyosókon. Sokan közülük már szégyellik, hogy ebbe az „elit” iskolába járnak.

A botrány kirobbanása óta egykori diákok és felvételizők a Facebookon vallanak arról, hogy mindez nyílt titok volt a gimnáziumban, és évtizedek óta benne volt az iskolai légkörben, hogy egyes tanulókat a szüleik fizettek be az intézménybe – írja a Metropol.

Az ügy kivizsgálásában bíznak az egykori Eötvös-diákok. Az Eötvös gimnázium egyik volt diákja arról írt, nyomasztó érzés volt, hogy annyi köztük a jómódú, ámbár szerényebb képességű diák. A tisztességes felvételi révén bekerült tanulók igyekeztek, tanultak, míg a megvesztegetés révén bekerült diákok gyakran csak imitálták a dolgot. A diákok információi szerint állítólag pénzért jó jegyeket is lehetett szerezni.

„Ez a nyomasztó érzés benne volt az iskola légkörében. Nem az egyedüli diák voltam, aki érezte és kimondta, hogy bizony XY évfolyamtársunk milyen módon kerülhetett be az Eötvösbe, és milyen módon szerzi az 5-ös érdemjegyeit” – írta egy egykori diák, aki szerint nagy arculcsapás volt, hogy némely pedagógus a gyerekek gazdasági háttere szerint osztályozott.

„Én nagyon is alá tudom támasztani, nyomasztó és keserű nyomot hagyó emlékeimmel” – vallott a diák arról, hogy miként működtek a dolgok az iskolában. „Egykori diákként érzem mélységesen ennek az ügynek a hitelességét sajnos, és dühöt, régi rossz emlékeket idéz fel bennem ez a botrány... Szívből remélem, hogy kivizsgálják ezt a botrányt, és amennyiben megáll a vád, elnyerik méltó büntetésüket” – írta.

Több egykori diák jelentette ki, hogy miután tudomást szerzett a vesztegetési botrányról, már szégyelli, hogy ebbe az iskolába járt.

A Telex csütörtökön este írta meg, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást, és vizsgálják a Metropolhoz eljuttatott hangfelvétel tartalmát is. A lapnak nyilatkozott a gimnázium egy volt diákja, aki úgy fogalmazott: „Visszagondolva sok mindent megmagyaráz ez a rendszer”. Szerinte leginkább a tanulók teljesítményénél volt tetten érthető, hogy egyes diákokat „befizették” szülei. „Összességében ez az egész szerintem nyílt titok szinten működött, de folyosói pletykából sosem fejlődött tovább. Nem kérdezgettük egymást az osztályban, hogy kinek milyen lett a felvételi, vagy miért jár ide. Én úgy érzem, hogy teljesítményben volt különbség azok között, akik a felvételivel szerezték meg a helyüket, meg azok között, akik nem. Itt nem arra gondolok, hogy valaki nem tudott átmenni 10. osztályba fizikából, csak voltak diákok, akik konzisztensen az osztályátlag alsó harmadába tartoztak” – nyilatkozta a korábbi tanuló a Telexnek.

De idézzünk tovább újabb Facebook-kommentekből: „Felvételizett ide is a lányom annak idején. 100 százalékos matek írásbelije volt, és néhány pontot veszített a magyaron. Az Eötvösben a szóbeli színvonala az volt, hogy megkérdezték, milyen madár lenne. Majd 121. helyen végzett az előzetes bejutási listán. Ezzel szemben a Fazekasban komoly matek feladatsor után, az Apáczaiban komoly kémiai feladatsoros felvételi után az 5–5. helyen volt. Tavaly 10. osztályosként megnyerte az Irinyi kémiaversenyt, és a 11. és 12. osztályosok között indulva megnyerte a kémiai OKTV-t is. Kijutott a Kísérletes Tudományok Európai Olimpiájára (EOES) is Csehországba, és ezüstérmesek lettek. Vagyis az Eötvös elvesztett egy tök jó, sikeres versenyzőt, az iskolája hírnevét öregbítő diákot, mert az nem fizetett zsebbe senkinek. Mi viszont örülünk, hogy nem oda ment, mert más diákoktól hallani ezt-azt az Eötvösről” – írta a megdöbbentő sorokat egy édesanya.

A gyanú szerint manipulálták a felvételi pontokat. „Teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy itt valami nem kerek, miután a gyermekem tavaly volt itt felvételizni” – kezdte a történetét ugyancsak a Facebookon egy édesanya, akinek a gyermekét azután hívták be kémia szóbeli vizsgára, hogy nagyon magas pontszámokat ért el a központi írásbelin.

Bár a gyermek szóbelije nagyon jól sikerült, keserű csalódás érte az anyát a pontszámok láttán. „Úgy korrigálták a számokat, hogy véletlenül se legyen a tökéletes kémia vizsgára magas pontszáma. Akinek meg kevés a pontja a központi írásbelin, annak meg jól megtoldják, így aztán végképp nem a tudás számít. Így lehet tökéletesen csalni a szóbeli vizsgákon, ráadásul ezt senki nem tudja ellenőrizni. Az összes többi iskolában, ahol szóbeliztünk, mindenhol maximum pontszámot kapott matekból, fizikából és kémiából is” – mutatott rá, hogyan trükköznek a pontokkal a felvételiken.

Kapcsolódó írásaink