Belföld

Gyurcsányék nem akarnak előválasztást

Márki-Zay Péter és több ellenzéki politikus civilekkel futna neki az önkormányzati választásoknak

Az ellenzék belső erőviszonyainak alakulása jelentős mértékben függhet attól, hogy tartanak-e előválasztást az önkormányzati voksolás előtt vagy sem. Gyurcsány Ferenc és pártja mellőzné a baloldali „selejtezőt” – közölte a Magyar Nemzet.

Gyurcsányék nem akarnak előválasztást
Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, bukott miniszterelnök az Országgyűlésben
Fotó: MH/Purger Tamás

A lap szerint a DK-ban aggodalmat kelthet a jászberényi időközi választás, amelyen a támogatásuk nélkül is újrázni tudott a jobbikos polgármester, Budai Lóránt. Hozzátették továbbá, hogy az ellenzéki politikusok egy csoportja, Márki-Zay Péter vezetésével azt szorgalmazza, hogy a pártok szerepét minimalizálják az önkormányzati választáson, és minél több civil jelölttel fussanak neki a megmérettetésnek.

A cikkben megjegyzik, a DK-nak az előválasztás elleni narratíva felerősítésében szövetségese is akadt, méghozzá Jakab Péter személyében, aki a minap tett közzé egy videót, amiben azt fejtegeti: valós támogatottsággal rendelkező pártoknak kellene megegyezniük a jelöltek személyéről, és hogy a „casting tévút”.

Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója ennek kapcsán felidézte: Dobrev Klára arról beszélt a DK árnyékkormányának a bemutatásán, hogy nem akarnak kompromisszumot kötni, mivel a DK „tisztán baloldali” programot képvisel, ez pedig szerinte összeegyeztethetetlen a többi ellenzéki párt egyéb ideológiai vonulatai­val. Hozátette az előválasztást ellenző stratégiájával a DK Karácsony Gergelyt is megpróbálhatja kiiktatni a lehetséges baloldali miniszterelnök-jelölt aspiránsok közül.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom