Belföld

Elraboltak egy öthónapos gyereket

A csecsemő Ócsán hivatásos nevelőszülőkhöz került, miközben elkezdődött az örökbeadási eljárás

Eltűnt, ismeretlen helyen lévő személyként körözik azt az öthónapos csecsemőt, akit értesüléseink szerint jogtalanul vett magához egy külföldi pár. A gyermek egy örökbefogadási eljárásban, de valószínűleg szabálytalanul került egy brit–afgán nemzetiségű párhoz.

Elraboltak egy öthónapos gyereket
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Még tavaly, karácsony előtt tűnt el az az öt hónapos csecsemő, akinek körözését elrendelte a Dabasi Rendőrkapitányság – írta meg a Magyar Nemzet. A rendőrség oldalán található körözési adatokból kiderül, az augusztusban született Szabó Kitti eltűnése miatt a Pest vármegyei kapitányság folytatja az eljárást, a csecsemő jelenleg is eltűnt, ismeretlen helyen lévő személyként szerepel.

A lap rendőrségi forrásokból úgy értesült, az ügy hátterében egy gyámügyi eljárás áll. Úgy tudják, a csecsemőt egy harmadik világbeli pár – brit férj és afgán feleség – akarta örökbe fogadni. A csecsemő Ócsán hivatásos nevelőszülőhöz került, miközben elkezdődött a örökbeadási eljárás. A kislány vér szerinti édesanyja lemondott a gyermekről, a gyámhivatal pedig kiállította az örökbefogadáshoz szükséges papírokat. A brit–afgán házaspár ezután jelent meg Ócsán, kikérte a gyermeket a kijelölt gyámtól, aki oda is adta nekik. Ezt követően viszont a külföldi pár a gyermekkel együtt ismeretlen helyre távozott, azóta sem tudják elérni őket.

A lap értesülése szerint azonban az örökbeadáshoz szükséges határozat meghozatalakor a gyámhivatal eljárási hibát követett el. Úgy tudják, a gyermek átadásához szükséges hivatalos eljárás valójában nem is zárult le – a titkos örökbefogadók meghallgatása ugyanis még meg sem történt az eljárásban –, vagyis a külföldi pár szabályellenesen vette magához a csecsemőt és vitte magával. Információk szerint a Fővárosi Kormányhivatal gyámhivatala a BRFK V. kerületi rendőrkapitányságán tette meg a csecsemő eltűnéséről a bejelentést, amit onnan tettek át a Dabasi Rendőrkapitányságra. Úgy tudják, a brit–afgán pár ellen még nem adtak ki körözést, és a gyermeket átadó kijelölt gyám ellen sem indult semmilyen eljárás.

Információik szerint Kitti már a második örökbefogadott gyermeke lett volna a külföldi párosnak. Az, hogy hogyan kerültek az örökbefogadók listájának az elejére, további kérdéseket vet fel, hiszen körülbelül hatszáz gyermektelen házaspár vár jelenleg is arra, hogy örökbe fogadhasson egy 3 évnél fiatalabb gyermeket. Az üggyel kapcsolatban megkeresték a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatot, valamint a rendőrséget, egyelőre azonban nem érkezett válasz a kérdéseikre.

Magyarországon az örökbefogadás intézményét szigorú törvényi szabályozás rendszerezi, számos feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy a jelentkezők családjukba fogadhassanak egy gyermeket. A házaspárok alkalmasságát a lakhely szerint illetékes Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (Tegyesz) állapítja meg: egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálat, környezettanulmány vár azokra, akik adoptálni szeretnének egy gyermeket. A KSH adatai szerint 2021-ben 1700 gyermek várta, hogy örökbe fogadják, ebből összesen 995 örökbefogadást engedélyeztek. Közülük 356 gyermek még nem töltötte be a harmadik életévét.

Az adoptálóknak – bár már nem kötelező – ajánlott egy 21 órás tanfolyamon is részt venniük. A felkészítő képzés főképp az örökbefogadás lélektanára készíti fel a gyermekre vágyókat, és olyan kérdéseket segít kibontani, megválaszolni, amelyek a későbbiekben, a mindennapi életben jól jöhetnek majd: ilyenek az adoptált gyermekeket érintő traumák, és hogy a leendő szülők hogyan tudják segíteni ezek feldolgozásában őket. A képzés abban is támaszt nyújt, hogyan készítsék fel családjukat, környezetüket az új családtag érkezésére.

Kapcsolódó írásaink