Belföld

Lerövidültek a bírósági eljárások

Új munkacsoport létrejöttéről számolt be Varga Judit igazságügyi miniszter a saját Facebook oldalán. A cél az igazságszolgáltatás hatékonyságának növelése.

Lerövidültek a bírósági eljárások
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: MH

Közös erővel dolgozunk tovább az igazságszolgáltatás hatékonyságának növelése érdekében! – írta közösségi oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter.

Lényegesen rövidült a bírósági eljárások időtartama az új büntetőeljárási törvény 2018-as bevezetése óta. 2020-ban az elsőfokon jogerőre emelkedett ügyek kétharmadát zárták le 3 hónapon belül, a büntetőperek átlagos időtartama pedig a 2016-os tartam közel kétharmadára, 362 napról 262 napra csökkent.

Az eljárások gyorsításának köszönhetően a folyamatban lévő ügyek időtartama mellett a számuk is csökkent, 4 év alatt 29967-ről szinte a felére, 15043-ra apadt a járásbíróságokon folyamatban lévő büntetőperek száma.

A statisztikák folyamatos és lényeges javulása ellenére azonban kivételes, egyedi esetekben még mindig előfordulhat a büntetőeljárások elhúzódása. Az újabb jogintézmények ugyanis nem minden esetben alkalmazhatóak, például ha túl bonyolult a bizonyítás folyamata.

Objektum doboz

Az ilyen kivételes esetek felszámolása érdekében az Igazságügyi Minisztérium koordinálásával kedden új munkacsoport jött létre, amelynek célja az igazságszolgáltatás hatékonyságának további javítása. A munkacsoport a büntetőeljárások egészét vizsgálja, a nyomozástól kezdve a vádemelésen át, a bírósági eljárás befejezéséig.

A munkacsoport a központi közigazgatás és az igazságszolgáltatás különböző szerveiből tevődik össze, így az Igazságügyi Minisztériumon kívül a Belügyminisztérium, a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal képviselői is részt vesznek a közös munkában.

Kapcsolódó írásaink