Belföld

Készül a karitatív leltár

Sokan álltak tavaly is a rászorulók mellé. A karitatív szervezetek összesítéséből ugyanakkor az is kiderül, hogy egyes programok a 2021-esnél csekélyebb eredményt hoztak.

Készül a karitatív leltár
Munkában az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntesei
Fotó: MH/Purger Tamás

Az elmúlt évekhez hasonlóan az Ökumenikus Segélyszervezet januárban összesíti az adventi adománygyűjtése során beérkezett felajánlásokat – közölte a Magyar Nemzettel a karitatív szervezet. Mint a cikkben olvasható, a különböző formában meghirdetett felhívásokra érkező támogatások adatait több területről gyűjtik be. Az adományvonalra érkező, csaknem négyszázezer telefonhívásból már most látják, hogy idén is széles körű összefogás valósult meg az ország legnagyobb ünnepi gyűjtésén – fogalmaztak a lapnak.

Az orgánum szerint a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány is csak január 12. után tud részletes adatokkal szolgálni. Előzetesen az derült ki, hogy a Felebarát programjukon keresztül kétezer-ötszáz családnak biztosítottak tartós élelmiszert és higiénés eszközöket, míg a kívánságlista-program révén ezerháromszázötvennyolc gyermek karácsonyi kívánságát teljesítették.

A Máltai Szeretetszolgálat karácsonyi akciója során száznegyvenhárom tonna tartós élelmiszert sikerült összegyűjteni – derül ki a cikkből. A gyűjtés eredményeképpen 19 500 adománycsomagot készítettek, amelyeket még az ünnep előtt eljuttattak a rászoruló családoknak, hajléktalan embereknek, egyedül élő időseknek. E mennyiség körülbelül huszonöt százalékkal volt kevesebb az előző évi eredménynél.

A szervezetnél rámutattak arra is, hogy az előző évinél visszafogottabb eredménnyel zárult a másik országos gyűjtésük is. Tavaly tizenegyezer cipősdoboznyi ajándék gyűlt össze, ami több a 2020-ban érkezett hétezernél, de kevesebb a 2021-es, húszezres mutatónál.

Kapcsolódó írásaink