Belföld

Kiemelt cél marad a családok támogatása

A legfontosabb, hogy minél előbb megszülessen az első gyermek a családokban

A családok támogatása továbbra is a kormány kiemelt célja – mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán.

Kiemelt cél marad a családok támogatása
Most már az a cél, hogy minél előbb megszülessen az első gyermek a családokban
Fotó: MH

Kifejtette: a rendszer több eleme az önálló életkezdést, a munkaerőpiacra lépést segíti, ilyen például a 25 év alattiak egy éve életbe lépett szja-mentessége. Ez a kedvezmény idén január 1-jétől a 30 év alatt gyermeket vállaló nőkre is kiterjed, akiknek a diákhitelt sem kell visszafizetniük – idézte fel a helyettes államtitkár.

A fiatal tehetségeket nemzeti tehetséggondozó program segíti, az ifjúsági szervezetek pedig pályázhatnak a gyermek- és ifjúsági alapprogramokra. A KRESZ és nyelvvizsga díját az állam 25 ezer forintig visszatéríti 20, illetve 35 éves korig, de gyermek születése esetén megszűnik a kedvezmény életkori határa – ismertette Nagy-Vargha Zsófia.

Családi otthonteremtési kedvezményben – csok, falusi csok – csaknem minden 4. család részesült, továbbá a babaváró, egy szabadon felhasználható kamatmentes hitel is segíti a gyermekvállalást – tette hozzá.

Nagy-Vargha Zsófia azt mondta, most már az a cél, hogy minél előbb megszülessen az első gyermek a családokban.

Az elmúlt 12 évben egy komplett, rugalmas, kiszámítható családtámogatási rendszer jött létre, amelynek megőrzése fontos. Nem kell attól tartani, hogy valamelyik eleme hirtelen megszűnik – közölte Nagy-Vargha Zsófia.

Kapcsolódó írásaink