Belföld

Polt Péter: A válságok és az új kihívásokhoz való alkalmazkodás éve volt az idei

A válságok és az új kihívásokhoz való alkalmazkodás éve volt 2022 – mondta kedden közzétett karácsonyi videóüzenetében a legfőbb ügyész.

Polt Péter: A válságok és az új kihívásokhoz való alkalmazkodás éve volt az idei
Polt Péter szerint nincs okunk szégyenkezni
Fotó: MTI/Soós Lajos

Polt Péter rámutatott arra, hogy a pandémia után új kihívást jelentett az orosz–ukrán háború és az energia-, illetve a gazdasági világválság. Az ügyészségnek különös figyelmet kell fordítania a polgárok jogaira és az állami intézményrendszer megfelelő működésének garantálására – hangsúlyozta.

Az adatok azt mutatják, hogy a nehézségek ellenére az ügyészi szakmai munkát idén is magas színvonalon, kiváló eredményekkel végezték – mondta a legfőbb ügyész.

Közlése szerint az ügyészség sikeresen alkalmazkodott a körülményekhez, valódi, minőségi munkát végez, képes az új kihívások gyors kezelésére.

A drasztikus energiaáremelkedés miatt az ügyészség is arra kényszerült, hogy épületeket zárjon be, takarékossági intézkedéseket vezessen be a téli hónapokra, ezek azonban nem hátráltatják a munkát – jelezte.

A hagyományos ügyészségi feladatok mellett az idén az uniós tárgyalásokból fakadó elvárosoknak is meg kellett felelni. Az Országgyűlés módosította a büntetőeljárási törvényt, kiegészítő pótmagánváddal kívánja növelni a korrupció, valamint a közvagyon és az uniós pénzek jogszerű felhasználását sértő cselekmények elleni fellépés hatékonyságát. A vádhatóság gyorsan megteremtette az új eljárási forma működtetésének feltételeit, és az elmúlt évben az ügyészség fokozta az innovációs törekvéseit is – jelentette ki Polt Péter.

Kapcsolódó írásaink