Belföld

Ez történt 2022-ben – január

Elítélték „Bróker Marcsit", elkezdődött a dunai hajóbaleset károsultjainak pere

Az omikron variáns lett a domináns, bejelentették az újabb békemenetet és döntés született az árstopok februári bevezetéséről, miközben minden közvéleménykutatás a Fidesz győzelmét jósolta „ januári visszatekintőnk.

Ez történt 2022-ben – január
képünk illusztráció
Fotó: MH/Török Péter

Január 1

Minden kutatás azt mutatta, hogy marad a Fidesz–KDNP kormányzat, csak az arány kérdéses – mondta Palóc André, a Századvég vezető elemzője az országgyűlési választások várható eredményével kapcsolatban az M1 aktuális csatornán.

Bejelentették, hogy 2022 március 15-én Békemenetet rendeznek, 680 ezer embert vártak előzetesen. Az utolsó Békemenet bizonyította, hogy a CÖF–CÖKA meghívására az emberek saját sorsuk kérdése mellett ki tudnak állni, és a pandémia idején is 340 ezren részt vettek a rendezvényen – jelentette ki Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum–Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány elnöke egy friss videóban.

Fél évre Franciaország vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Szlovéniától. A francia prioritások között szerepelt a koronavírus-járvány kezelése, a szociális Európa erősítése, a klímacélok és a gazdasági fejlődés összehangolása, az erős határvédelem kialakítása és a schengeni övezet reformja.

Babicsek Bernát
Babicsek Bernát
Fotó: Instagram

Lakástűzben életét vesztette Babicsek Bernát, aki színészként és harmonikaművészként is ismert volt. A nyolcvan négyzetméteres családi ház lakója nem adott magáról életjelet, ezért az egyik rokona behatolt hozzá. Az épületben egy holttest és egy korábbi tűz nyomai voltak.

Január 2

Holtan találták Homonnay Gergelyt Rómában. A magyar író holttestét egy San Giovanniban található klubban fedezték fel, szilveszter után. Homonnay Gergely neve nem volt ismeretlen itthon, s bár az író egy ideje Rómában élt, közösségi oldalán gyakran osztotta meg politikai hangvételű posztjait.

Január 3

Az Agrárminisztérium bejelentette, megnyílik a kamat- és költségmentes hitellehetőség a sertéstartóknak. A takarmányárak drasztikus emelkedése és a sertéspiac nehézségei miatt a sertéságazat számára nyújtott intézkedéscsomag újabb eleme vált elérhetővé.

Donald Trump a Save America nevű kampányszervezetén keresztül küldött ki közleményt, amelyben teljes támogatásáról biztosította Orbán Viktort. „Orbán Viktor szívből szereti hazáját, és azt akarja, hogy a népe biztonságban legyen. Hatalmas és csodálatos munkát végzett Magyarország védelmében, az illegális migráció megállításában, a munkahelyteremtésben, a kereskedelemben, és meg kellene neki engedni, hogy folytassa a közelgő választáson is. Ő egy erős vezető, akit mindenki tisztel. Teljes mértékben támogatom őt és újraválasztását Magyarország miniszterelnöki posztjára" – állt a közleményben.

Ugyanezen a napon átadták a Magyar Aranylabda Díjat is, amit Schäfer András kapott a 2021-es teljesítményéért.

Január 5

Nagy István bejelentette, újra pályázhatnak a gazdák húsgalambok vásárlására. Januárban még a koronavírusról szóltak a hírek, az év ötödik napjára az omikron variáns átvette a domináns szerepet. Az új, villámgyorsan terjedő mutánst, amely az Antarktiszra is eljutott, egy nap alatt több mint egymillió embernél mutatták ki az Egyesült Államokban.

Szilágyi Liliána
Szilágyi Liliána
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Bejelentették, külön vizsgálóbizottság foglalkozik az úszószövetségnél Szilágyi Zoltán ügyével. A korábbi edzőt lánya, Szilágyi Liliána vádolta meg.

Január 6

Varga Judit bejelentette, nincs akadálya a gyermekvédelmi népszavazásnak. Az Alkotmánybíróság döntésében megállapította, hogy a népszavazás ellen beadott indítványok nem megalapozottak – tudatta Facebook-posztjában az igazságügyi tárca vezetője, hozzátéve: így végre a magyar emberek közvetlenül is elmondhatják véleményüket gyermekvédelem ügyében.

Csipes Tamara és Szilágyi Áron is másodszor végzett az élen a szavazáson
Csipes Tamara és Szilágyi Áron is másodszor végzett az élen a szavazáson
Fotó: MH/Fotók: Török Péter

Kihirdették az év sportolói díjakat, a férfiaknál a háromszoros olimpiai bajnok kardozó Szilágyi Áront, a nőknél pedig a négyessel győztes, egyesben ezüstérmes kajakos Csipes Tamarát választotta meg a 2021-es év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége. Az év legjobbja hagyományos csapatsportokban a tokiói játékokon bronzérmes női vízilabda-válogatott lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a Kozák Danuta, Csipes, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású női kajak négyes győzött. Az edzők között Decsi András, Szilágyi és japán fővárosban bronzérmes férfi kardválogatott edzője kapta a legtöbb szavazatot.

Január 7

Tíz év börtönre ítélték „Bróker Marcsit”. Bűnösnek mondták ki D. Sándornét 325 rendbeli csalás és egyrendbeli sikkasztás bűntettében, amiért 10 év börtönre és 5,4 millió forint pénzbüntetésre ítélték, valamint végleg eltiltották a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól. A vádlottal és a felszámolás alatt álló Kun-Mediátor Kft.-vel szemben külön-külön csaknem 1,6 milliárd forint, a vádlott két hozzátartójával szemben pedig összesen több mint 34 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. A vádlottat kötelezték arra is, hogy fizessen meg öt sértettnek összesen mintegy 129,3 millió forint kártérítést, míg a további magánfelek által bejelentett kártérítési igények érvényesítését egyéb törvényes útra utasították.

Január 10

Minden második belföldi szavazó, azaz 50 százalék a Fidesz és a KDNP közös listájára szavazott volna – derült ki a Nézőpont Intézet kutatásából. Ezzel szemben a baloldali közös listára legfeljebb az aktív választók 43 százaléka szavazott volna.

Megnyílt a Falusi Civil Alap – jelentette be Gyopáros Alpár. A kistelepülési önkormányzatok, az egyházközségek és az iskolafenntartó tankerületi központok mellett az ötezernél kevesebb lakosú településeken működő civil szervezetek is pályázhatnak a Magyar falu programban – tájékoztatott a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Január 11

Áder János köztársasági elnök április 3-ra írta ki a kilencedik szabad magyar országgyűlési választást.

A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselőcsoportja tisztújító ülésén Deutsch Tamást delegációvezetőnek és Gál Kingát a delegáció elnöki tisztségére választotta az európai parlamenti ciklus következő két és fél évére, tudatta a Fidesz közleményében.

Mark Rutte holland kormányfő
Mark Rutte holland kormányfő
Fotó: AFP/ANP/Sem van der Wal

A március óta tartó kormányalakítási tárgyalások után Vilmos Sándor holland király előtt felesküdött a Mark Rutte vezette negyedik kormány Hollandiában. A holland parlament történetében először Rutte negyedik, húsztagú kabinetjében ugyanannyi női és férfi kormánytag kapott helyett.

Először kapott ember génmódosított sertésszívet. Az 57 éves David Bennett jól érezte magát három nappal a hétórás, úttörő beavatkozás után – közölték orvosai.

Január 12

Hat alapvető élelmiszeripari termékre árstopot vezet be a kormány februártól – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán szerdán. A kormány úgy döntött, hogy bizonyos alapvető élelmiszerek – a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej esetében beavatkoznak az árak alakulásába.

Január 13

Elnézést kért a parlament szerdai ülésén Boris Johnson brit kormányfő a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 tavaszán elrendelt zárlat idején rendezett Downing Street-i kerti összejövetelért. A miniszterelnököt lemondásra szólította fel Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és több más képviselő is, köztük Ed Davey, a Liberális Demokraták vezetője és Ian Blackford, a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt alsóházi frakciójának elnöke.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón bejelentette, oltási igazolvány lesz a védettségi igazolványból. Emellett azt is közölte, hét nap lesz a felnőtteknél a karantén ideje, de öt nap után negatív teszttel lehet szabadulni. Az iskolákban az oltottak esetében nem lesz karanténkötelezettség – mondta

Január 14

A kormány 30 milliárd forintos keretösszeggel elindítja a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programot – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalára felkerült videóüzenetében.

Január 18

Egymás kölcsönös politikai támogatásáról, a magyar–amerikai kapcsolatokról és a migrációról is szó volt Orbán Viktor miniszterelnök valamint Donald Trump volt amerikai elnök tárgyalásán – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A telefonos egyeztetésen Donald Trump gratulált a magyar gazdaság kiemelkedő eredményeihez, és kifejtette: drukkol Orbán Viktornak a soron következő parlamenti választáson.

Január 19

Hazánkban is uralkodóvá vált a koronavírus omikron variánsa – jelentette ki a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Január 20

Az osztrák parlament alsóháza (Nationalrat) elsöprő többséggel megszavazta a koronavírus elleni általános oltási kötelezettség bevezetését februártól a 18 évesnél idősebbek számára.

Január 21

Megkezdődött a dunai hajóbaleset károsultjai, valamint az áldozatok hozzátartozói által a balesetben részt vevő két hajót üzemeltető hajózási társaság ellen indított polgári per a Fővárosi Törvényszéken. A 78 felperes összesen több mint 4 milliárd forint sérelemdíj igényét nyújtotta be a két hajózási társaságnak.

Elhunyt Meat Loaf amerikai rockénekes, színész. A Rocky Horror Picture Show című zenés mozisiker egykori főszereplője
Elhunyt Meat Loaf amerikai rockénekes, színész. A Rocky Horror Picture Show című zenés mozisiker egykori főszereplője
Fotó: FREDRIK SANDBERG / TT NEWS AGE

Elhunyt Meat Loaf amerikai rockénekes, színész. A Rocky Horror Picture Show című zenés mozisiker egykori főszereplője csütörtökön éjjel halt meg 74 évesen.

Január 22

Kizárták az MSZP-ből Bangóné Borbély Ildikót, aki egy BGF-es közgazdász végzettséget szerepeltetett a parlamenti önéletrajzában, de az egyetem szerint nincs erre vonatkozó adat az archívumukban.

Friedrich Merz gazdaságpolitikust választotta elnökévé a német ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU). A konzervatív párt online formában megtartott szövetségi kongresszusán a 983 küldöttből 915-en (94,62 százalék) szavaztak a 66 éves politikusra, és 16-an tartózkodtak.

Január 24

A holland Tiny Koxot választotta új, 34. elnökének az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE), a parlamenti közgyűlés megerősítette alelnöki pozíciójában Németh Zsoltot, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökét.

Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), egy prosztataeltávolító műtétnél segédkezett a Da Vinci nevű robot – mondta el Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere budapesti sajtótájékoztatóján.

Január 25

Ötvenegy esztendős korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász. A gyűrű egykori koronázatlan királya koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt került kórházba, ahol nem tudták megmenteni az életét. A Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekintette.

Január 29

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése a kétszeres olimpiai bajnok kajakos Gyulay Zsoltot választotta meg a szervezet új elnökének. Az 57 éves sportvezetőre, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatójára az eseményen megjelent 48 szavazásra jogosult tag közül 34 szavazott, míg a másik jelölt, Hajdu Balázs ügyvéd, olimpikon vitorlázó 14 voksot gyűjtött be. Érvénytelen szavazat nem volt.

Január 31

Elkezdték kézbesíteni a Magyarországon élő 7,8 millió választópolgárnak az országgyűlési választásról és népszavazásról szóló értesítőt.

Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvában telefonos egyeztetést folytatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő tájékoztatta az észak-atlanti szervezet vezetőjét arról, hogy másnap megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Orbán Viktor és Jens Stoltenberg áttekintették az orosz–ukrán határon kialakult biztonsági helyzetet, és hitet tettek a feszültség csökkentése, a viták párbeszéd útján történő megoldása mellett – ismertette a sajtófőnök.