Belföld

Soros is részt vehetett a hazai baloldal választási kampányának a finanszírozásában

Több jel is arra utal, hogy Márki-Zay Péter korábbi állítása ellenére Soros György is részt vehetett a hazai baloldal választási kampányának a finanszírozásában – írja a Magyar Nemzet. Sokatmondó, hogy az amerikai tőzsdespekuláns fia, Alexander Soros még a Twitteren is megosztotta a guruló dollárok botránya mögött álló Action for Democracy szervezet egyik reklámját – emeli ki a lap.

Soros is részt vehetett a hazai baloldal választási kampányának a finanszírozásában
Soros György és fia, valamint Kati Marton vállaltan szoros kapcsolatot ápolnak
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A Magyar Nemzet felidézi Márki-Zay Péternek az augusztusi Magyar Hangnak adott interjúját, amelyben arra a kérdésre, hogy az amerikai tőzsdespekulánstól is jutott-e pénz a baloldal választási kampányára az volt a válasza:

„Nem hiszem, hogy Soros György konkrétan adományozott volna pénzt nekünk, de Kati Marton és barátai nagyon sokan, nagyon sokat tettek azért, és gyűjtöttek a kinti magyarok, sőt nyilván nem csak a magyarok körében ahhoz, hogy sikeres lehessen ez a kampányunk.”

A cikk kiemeli, hogy a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjének kijelentése azért érdekes, mert Karácsony Gergely tanácsadója, a Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy márciusban még azt állította, hogy a

Márki-Zay-féle mozgalomnak „nyújtott támogatás „kizárólag magyar állampolgárok adományaiból áll”.

A jogszabályok egyébként kifejezetten tiltják, hogy párt külföldi szervezettől – jogi státusától függetlenül – és nem magyar állampolgár természetes személytől vagyoni hozzájárulást fogadjon el.

Mindezt azonban cáfolni látszik, hogy Soros György és fia, valamint Kati Marton vállaltan szoros kapcsolatot ápolnak, amit egy 2018. márciusi fénykép is bizonyít. Másrészt, Alexander Soros a Twitterén megosztotta az Ac­tion for Democracy magyarországi választással kapcsolatos bejegyzését, a Korányi-szervezet reklámját – ezt még a New York-i Times Square-en is kivetítették –, amelyben az amerikai polgárokat arra kérik, hogy segítsenek a magyaroknak választani.

Ráadásul a Twitterre maga Alexander Soros is kiírta az akció mottóját:
„Segíts a magyaroknak választani.”


Ezek után nehezen hihető, hogy a magyar ügyekben visszatérően aktív milliárdos apa-fia páros éppen Kati Marton pénzgyűjtő akció­jára ne adakozott volna – írja a Magyar Nemzet.

Kapcsolódó írásaink