Belföld

Sok tonna aranyat és ezüstöt rejt a Börzsöny

Egy tavalyi georadar-kutatás eredményei alapján kiderült, hogy az eddig becsült 13 000 milliárd forintnyi arany és ezüst helyett 50 000 milliárd forint értékű nemesfémet rejthet a Magyarország északi részén fekvő Börzsöny-hegység.

Sok tonna aranyat és ezüstöt rejt a Börzsöny
A kitermelés megkezdéséihez sok időre és pénzre van szükség
Fotó: Hegedüs Róbert/MH

Az Ocenomus Gazdaságkutató Alapítvány összeállításában megdöbbentő számokat közöltek ennek kapcsán, kiemelve, hogy a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. adatai alapján nagyságrendileg 1000 tonna arany és ezüst található a hegy gyomrában.

Az Origo szerint a nemesfémek együttes értéke akkora, hogy akár a teljes jelenlegi magyar államadósságot ki lehetne vele egyenlíteni, ám mielőtt bármilyen bányászás elkezdődne, rengeteg munka várat magára.

Emellett tény, hogy a megfelelő engedélyek kiadásáig akár két–három is év eltelhet, hiszen azt is figyelembe kell venni, hogy a bányászati tevékenységgel semmilyen körülmények között ne veszélyeztessék a természetvédelmi tájegységet.

Továbbá az anyagiakról sem szabad megfeledkezni, hiszen a bányászati infrastruktúra kiépítése nemcsak pénzbe kerül, de sok időt is igényel, a kitermelés pedig általában fokozatosan, több lépcsőben futtatható fel egy adott, kívánatos és egyúttal elérhető szintre.

A Hun-Bányászat becslése alapján, amennyiben egy alig egymilliárd eurós beruházás megvalósulna, csaknem 40 milliárd eurós hasznot lehetne elérni mintegy másfél évtized alatt, vagyis borítékolható, hogy a börzsönyi arany lehetősége kifejezetten csábító lesz a jövőben.

Click To Unmute

Kapcsolódó írásaink