Belföld

Orbán Viktor: A szankciók nem vittek közelebb a háború befejezéséhez

A miniszterelnök szerint a migráció mellett az egyik legnagyobb probléma az energiaellátás

December 5-én lép hatályba a legkomolyabb szankció, amely az olajra vonatkozik. Magyarországnak ugyanakkor joga van hozzáférni az olajhoz – hangsúlyozta a kormányfő a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában. 

Orbán Viktor: A szankciók nem vittek közelebb a  háború befejezéséhez
Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarországra nézve tragikus következményekkel járna, ha az Európai Unió kiterjesztené az Oroszország elleni szankciókat a gázra és a nukleáris energiára, ezért mentesítést kell kapnunk egy ilyen döntés alól – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel. 

Felidézte: a háború kezdetén az volt az elképzelés, hogy a szankciók révén sikerül lezárni a konfliktust vagy közelebb jutni a háború végéhez, ám ezek az intézkedések „egyetlen milliméterrel sem vittek bennünket közelebb" a lezáráshoz.

Orbán Viktor kiemelte: nehéz tél előtt állunk, Ukrajna egyre nehezebb helyzetben van, Oroszország ugyan szenved el nehézségeket, de az energiahordozókból származó bevételei a csúcson vannak, így a szankciók politikája nem érte el a célját.

Megjegyezte: Magyarországra a nyersolaj behozatalára december 5-én életbe lépő tiltás nem vonatkozik, hozzá tudunk jutni az ország működéséhez szükséges olajhoz, de a szankciók árfelhajtó hatása alól mi sem tudjuk kivonni magunkat.

Jelezte: a szankciókról szóló tárgyalásokban eddig mindig elértük a saját nemzeti céljainkat, így jó reményekkel veszünk részt a kilencedik csomag vitájában, ám „a nyomás folyamatos", újabb csomagok várhatóak, ezért folyamatosan kell küzdeni érdekeink védelmében, ezért is kérte ki a magyar emberek véleményét nemzeti konzultáción a kormányzat e témában.

A rádióinterjúban a közös EU-s hitelfelvételről is szó esett.

Magyarország nem támogatja, hogy az Európai Unió (EU) közös hitelfelvétellel finanszírozza az ukrán állam működésének fenntartását; a magyar kormány álláspontja szerint a tagállamoknak kétoldalú megállapodások révén kellene támogatniuk ezt a célt – mondta Orbán Viktor. 

Nem szeretnénk, hogyha az Európai Unió az együttműködő tagállamok közössége helyett a közösen eladósodott államok közösségévé vagy együttesévé válna – fogalmazott a kormányfő.

Közölte, Magyarország általánosságban sem támogat olyan politikákat, amelyek alapját közös hitelfelvétellel teremtené meg az EU. Azzal érvelt: egy ilyen „adósságközösség" következményeit nemcsak a gyerekeink, de még az unokáink is nyögni fogják, ráadásul nekünk kell majd fizetnünk a menet közben fizetésképtelenné váló államok helyett is.

Ukrajna abba a helyzetbe került, hogy a háború miatt nem tudja saját magát működtetni. A támogatás szükségességét „elfogadjuk, nem vagyunk tőle boldogok; ha nem lenne háború, ez a kiadás sem lenne" – mondta Orbán Viktor.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom