Belföld

Karácsony Gergely semmit nem tud a guruló dollárokról

Nem tudott az amerikai kampánypénzek sorsáról, legalábbis ezt állítja Karácsony Gergely, aki kitérő válaszokat adott a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetőjének kérdéseire. A közgyűlés mai ülésén többek között a csatornázási művek részvényeinek visszavásárlásáról és a fogaskerekű pótlásáról, újraindításáról döntenek.

Karácsony Gergely semmit nem tud a guruló dollárokról
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: MH/Purger Tamás

Hogyan lehet az, hogy nem tudott az amerikai kampánypénzek sorsáról? – tette fel a kérdést Karácsony Gergelynek a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a közgyűlés szerdai ülésén. Wintermantel Zsolt azonban hiába várt egyenes választ, a Magyar Nemzet tudósítása szerint a főpolgármester hárított: ne várja el tőle senki, hogy többet tudjon erről, mint a titkosszolgálatok, mondta a Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára érkező, milliárdos nagyságrendű támogatásokról szólva.

A fővárosi közgyűlés napirendjén szerepel többek között a Fővárosi Csatornázási Művek részvényeinek visszavásárlása. Wintermantel Zsolt ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett: 32 milliárdos veszteség terheli a társaság igazgatóját, Atkári Jánost, aki Demszky Gábor korábbi főpolgármester helyettese volt, majd 2019 decemberében a csatornázási művek igazgatósági elnökének nevezte ki a Karácsony Gergely vezette városvezetés. A közgyűlés végül megszavazta a Kiss Ambrus és Tüttő Kata által jegyzett előterjesztést.

Ma tárgyalják Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármesterének azon előterjesztését is, amelyben kéri, hogy a vágány korszerűsítési munkálatainak befejezését követően indítsák újra a fogaskerekűt. A Magyar Nemzet idézi Pokornit, aki úgy fogalmazott: a fogaskerekű nem egy villamos, nem egy „buszjárat”, ami elengedhetetlen a budai oldal közlekedésében.

„A fővárosnak haladéktalanul intézkednie kell a fogaskerekű átmeneti kisbuszos pótlásáról, a teljes fogaskerekű mihamarabbi újraindításáról, a közlekedési rend mielőbbi visszaállításáról!” – írta közösségi oldalán a Fővárosi Közgyűlés mai ülése előtt a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. Fürjes Balázs hozzátette: hetekkel ezelőtt Pokorni Zoltánnal, a XII. kerületi fideszes polgármesterrel együtt szóvá tették, hogy helytelen Karácsony Gergelynek az a döntése, amellyel teljesen leállítja a fogaskerekű közlekedését, és semmilyen megoldást nem kínál.

Kapcsolódó írásaink