Belföld

December 1-jétől indul a 2023-as éves autópálya-matricák elővásárlása

2022. december 1-jétől az autósoknak lehetősége nyílik az éves országos és éves megyei matricák elővásárlására. A személygépkocsik (D1 díjkategória) üzembentartóinak a megyei matricáért 5720, az évesért 49 190 forintot kell fizetniük – tájékoztat az e-autópályaportál.

December 1-jétől indul a 2023-as éves autópálya-matricák elővásárlása
Megéri éves matricát vásárolni, mert kilenc darab heti matrica ellenértéke megegyezik az éves jogosultság árával
Fotó: MH

Fontos tudnivaló, hogy az elővásárolt matricák érvényességének kezdete 2023. január 1., nem pedig a vásárlás napja, így ezek a jogosultságok idén még nem használhatóak. Az érvényesség vége 2024. január 31., azaz összesen 13 hónap érvényességi idővel számolhatnak az elővásárlók. Bankkártyával vagy átutalással is vásárolhatunk a fenti linken elérhető portálon.

A korábbiakban elfogadott törvénymódosítás az útdíjak inflációkövető emelését tette lehetővé, de az autókra, motorokra, buszokra és utánfutókra szóló éves jogosultságok ára ennek ellenére nem a jelenlegi fogyasztói árindex szerint, hanem csak öt százalékkal nő. A díjrendezés az európai irányelvekben rögzített szinthez arányosítja a heti (tíznapos) és havi termékek árát, így a rövidebb időszakokra vásárlóknak is jobban megéri éves matricát vásárolni: 2023-tól kilenc darab heti matrica ellenértéke megegyezik az éves jogosultság árával.

A 2022-ben keletkezett pótdíj kiváltása csak a 2022-es éves országos e-matrica vásárlásával lehetséges, ezen jogosultság decemberben a NÚSZ Zrt.-nél vásárolható meg.

Kapcsolódó írásaink