Belföld

Magyarország békét akar!

A magyar kormány célja világos: békét akarunk! – hangoztatta a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden reggel Menczer Tamás. Hozzátette, a brüsszeli támadások alapja valójában az, hogy negyedszer szerzett kétharmadot kereszténydemokrata, konzervatív kormány, s ezt ott képtelenek elfogadni.

Magyarország békét akar!
Menczer Tamás: Brüsszelben a háborús álláspont a jellemző
Fotó: Stringer/AFP

Európa szenved az elhibázott szankcióktól és az azok következtében robbanásszerűen emelkedő energiaáraktól – hangoztatta kedden reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Menczer Tamás. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett, Brüsszelben a háborús álláspont a jellemző. A belügyi biztos például a minap arról beszélt, hogy akkor lesz béke, ha Oroszország elveszti a háborút – ez pedig ki tudja, mikor következik be – ha egyáltalán így lesz – addig pedig Ukrajnában százezrek halnak meg, és milliók menekülnek el onnét – fogalmazott.

Ezért a magyar kormány álláspontja az azonnali tűzszünet és tárgyalás – húzta alá Menczer Tamás. Egyben leszögezte, „magyarok vagyunk, magyar fejjel gondolkodunk”, ezért a kabinet számára a legfontosabb mindig a hazai érdek. Ezzel ellentétesek a szankciók, amelyek az egekbe emelték a gáz és az olaj árát, ezért azokat el kell törölni. Brüsszelben azonban már a következő, 9. csomagról tárgyalnak és felvetődik a nukleáris terület is, ami számunkra egy újabb vörös vonal – húzta alá Menczer Tamás.

Arról, hogy mi a baja Brüsszelnek a magyar demokráciával, miért beszél magyarországi korrupcióról, Menczer Tamás kijelentette, a támadások alapja valójában az, hogy negyedszer szerzett kétharmadot kereszténydemokrata, konzervatív kormány, ott pedig ezt nem hajlandók elfogadni. Tavaly 7,1 százalékos volt a növekedés, és 1886 milliárd forintnyi külföldi beruházás érkezett, ami nem történhetett volna meg, ha itt nincs stabil politikai és gazdasági környezet – fejtette ki Menczer Tamás a Kossuth rádióban.

Az államtitkár az M1 aktuális csatornán rámutatott arra is, hogy ha nem lennének szankciók, akkor azonnal, jelentősen csökkennének az energiaárak és az ezzel összefüggő infláció. Továbbá helytelen az az uniós célkitűzés, hogy kiszorítsák Európából az orosz gázt, hiszen ha a keleti irányt például amerikaira cserélik, attól a függőség még megmarad. Ehelyett inkább a diverzifikációra kell törekedni – fogalmazott. A nukleáris energiával kapcsolatos Oroszország elleni szankciókat pedig már csak azért sem lehet elfogadni, mert ez a legolcsóbb, legbiztonságosabb és legtisztább energia.

Menczer Tamás emlékeztetett, a válságok korát éljük és azok kezeléssel kapcsolatban Orbán Viktornak mindig igaza lett. Így volt ez a migráns- és a koronavírus-válság idején és így van a háború, szankciók ügyében is – tette hozzá a politikus.

Kapcsolódó írásaink