Belföld

Varga Mihály a nemzeti konzultáció kitöltésére biztatott

Varga Mihály a Mondjunk nemet a szankciókra! című országjárás részeként tartott fórumot megelőző sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a magyar kormány Európában kivételes módon megkérdezi az embereket arról, hogy mit gondolnak a szankciókról.

Varga Mihály a nemzeti konzultáció kitöltésére biztatott
Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: Facebook/Varga Mihály

Továbbá emlékeztetett arra, hogy februárban „háború indult szomszédunkban Ukrajna és Oroszország között”. Erre a brüsszeli adminisztráció úgy reagált, hogy szankciósorozatot indított, azt remélve, a lépések véget vetnek a harcoknak, vagy legalábbis oly mértékben gyengítik Oroszországot, hogy „háborús aktivitása alábbhagy”.

Ez azonban nem következett be, a frontok egyre jobban megmerevednek – jelentette ki a tárcavezető. A szankciók mindeközben Európát érintik hátrányosan, ahol magasak lettek az energiaárak - hangoztatta.

A kormány arra kéri a polgárokat, hogy mondják el a véleményüket a témában, töltsék ki a nemzeti konzultációt. Így a kabinet határozottabban, megalapozottabban tud majd érvelni Brüsszelben - hangoztatta a miniszter.

Jelezte, hogy készül a kilencedik szankciós csomag. Varga Mihály szerint azonban először a korábbi nyolcnak a hatását kellene megvizsgálni, utána lehetne érdemben tárgyalni az újabbról.

A kormány azzal lenne elégedett, ha a mostani, tizenkettedik nemzeti konzultációt még annál is többen töltenék ki, mint a korábbiakat - mondta a tárcavezető, megjegyezve: online is lehet véleményt nyilvánítani.

Magyarország érdeke változatlan: a mielőbbi orosz-ukrán béke. A kormány azt akarja, hogy tárgyalóasztalnál dőljön el a vitás kérdések nagy része - jelentette ki a miniszter.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom