Belföld

Kupecki Nóra: Nincs fontosabb a viták békés rendezésénél

Jelenleg nincs fontosabb dolog a viták békés rendezésénél – hangsúlyozta az Igazságügyi Minisztérium (IM) alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

Kupecki Nóra: Nincs fontosabb a viták békés rendezésénél
Kupecki Nóra: A jogászoknak és a jogalkotóknak gyorsan bekövetkező társadalmi változásokhoz kell alkalmazkodniuk
Fotó: Facebook/Kupecki Nóra

Kupecki Nóra a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által rendezett Alternatív vitarendezési konferencián kijelentette: a téma nemcsak a jogászok számára bír kiemelt jelentőséggel, hanem az egész társadalom számára.

„Hiszen a békére való törekvés napjainkban talán az egyik legfontosabb dolog” – mondta.

A digitalizációra is utalva arról beszélt, hogy a jogászoknak és a jogalkotóknak gyorsan bekövetkező társadalmi változásokhoz kell alkalmazkodniuk. Az élet összes területén érzékelhető a nem formális mechanizmusok növekvő igénybevétele – mondta, kiemelve, hogy az alternatív vitarendezés szerepe is felértékelődik napjainkban.

Szavai szerint ezek az eljárások egyszerűbb mederbe terelik a problémák megoldását és ösztönzően hathatnak az önkéntes jogkövetésre.

Kupecki Nóra felidézte, hogy a jelen kormányzati ciklusban az IM-hez került a fogyasztóvédelem szakmai irányítása, a tárca új szemlélet alapján kívánja átformálni és hatékonyabbá tenni a területet.     

A kiemelt feladatok között említette a magyar emberek és családok jogainak védelmét, a fogyasztók jogainak érvényre juttatását, amiben kiemelt szerepe van az alternatív vitarendezési eljárásoknak, mivel azok költséghatékonyak, gyorsak és fogyasztóbarátok.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a belföldi jogviták rendezése húsz békéltető testület hatáskörébe tartozik, és az Európai Unió belső egységes piacán felmerülő határon átnyúló jogviták megoldásában az igazságügyi tárcán belül működő Európai Fogyasztói Központ is részt vesz.

A központ 2021-ben 87 millió forint értékben nyújtott eredményes segítséget a fogyasztók vagyoni igényének érvényesítéséhez – tette hozzá.     

Tóth Ádám, a MOKK elnöke köszöntőjében azt mondta, az alternatív vitarendezés hidat épít, a béke eszköze azon emberek között, akiknek van kellő intelligenciája ahhoz, hogy ne elpusztítani akarják a másik felet, hanem együttműködni vele.     

Az eseményen elhangzott, hogy a közvetítői törvényt éppen húsz évvel ezelőtt fogadta el az Országgyűlés a polgári jogviták bíráságon kívüli rendezése érdekében.

Kapcsolódó írásaink