Belföld

Szita Károly: Példátlan összefogást eredményezett az uniós szankciós politika megváltoztatására irányuló levél

Szita Károly (Fidesz–KDNP) sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az általa másfél hónappal ezelőtt Ursula von der Leyenhez küldött nyilatkozathoz eddig a települések több mint 80 százaléka, 2551 önkormányzat csatlakozott.

Szita Károly: Példátlan összefogást eredményezett az uniós szankciós politika megváltoztatására irányuló levél
Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke szerint példanélküli az összefogás ami kibontakozott
Fotó: MH

„Az elmúlt harminc évben nem volt olyan ügy, amely mellé ennyi településvezető odaállt volna, nem volt egyetlen téma sem, amelyet ennyire közösen akartunk volna” – jelentette ki.

Hangoztatta: a sok millió embert képviselő önkormányzatok úgy látják, hogy a „mostani baj okozói egyértelműen Brüsszelben laknak, dolgoznak, a mostani baj okozója egyértelműen az elhibázott brüsszeli szankciós politika”.

Szita Károly véleménye szerint mára világossá vált, hogy az energiaköltségek nagymértékű növekedésével járó szankciós politika tönkreteszi Európát, jelentősen megnehezíti az európai, így a magyar emberek életét is.

Emlékeztetett: felhívta az Európai Bizottság elnökének figyelmét arra, hogy ha a szankciók közül nem kerülnek ki az energiára vonatkozó korlátozások, recesszióba döntik az országokat, beláthatatlan működési zavarokat okoz a települések működésében.

Csak Magyarország 25 megyei jogú városában 135 milliárd forinttal nő az energiaköltség jövőre, közintézmények, kulturális létesítmények sora zár be, a települések azon gondolkodnak, hogyan csökkenthetik a közvilágítás költségeit, néhányuk nem tudja, bért fizessen az óvodákban vagy fűtésszámlát - mondta.

Az MJVSZ elnöke hangsúlyozta: „a békét együtt kell akarnunk, csak így tudunk eredményt elérni”.

Szita Károly elmondta: az Európai Bizottság elnökének írt levéllel kapcsolatos fejleményekről, köztük Ursula von der Leyen esetleges válaszáról később tájékoztatják a közvéleményt.

Kapcsolódó írásaink