Belföld

Egyszerűbb ügyintézés a közműcégeknél, valamint a mobil- és internetszolgáltatóknál

A kormány több mint tíz éve kezdett bürokráciacsökkentési programot

Tovább egyszerűsíti és gyorsítja az ügyintézést a kormány, ugyanis az e-bejelentőn januártól az ország minden áram-, gáz-, víz- és távhőszolgáltatója felé egy helyen, online kérvényezhetjük a közműátírást vagy jelenthetjük be személyes adataink megváltozását – áll a Miniszterelnökség közleményében.

Egyszerűbb ügyintézés a közműcégeknél, valamint a mobil- és internetszolgáltatóknál
Képünk illusztráció
Fotó: Pexeles

Mint írták, tovább egyszerűsíti és gyorsítja az ügyintézést a kormány, ugyanis az e-bejelentőn januártól az ország minden áram-, gáz-, víz- és távhőszolgáltatója felé egy helyen, online kérvényezhetjük a közműátírást vagy jelenthetjük be személyes adataink megváltozását. 2023 nyarától pedig a telefon-, televízió- és internetszolgáltatók is csatlakoznak az e-bejelentőhöz, miután az Országgyűlés elfogadta az erről szóló törvényjavaslatot. Az e-bejelento.gov.hu oldalon elérhető ingyenes szolgáltatásnak köszönhetően ezentúl nem szükséges minden közmű- és telekommunikációs céget külön-külön felkeresni az adatváltozások bejelentése miatt, így rengeteg utánajárást és sorbaállást takaríthatunk meg.

A kormány több mint tíz éve megkezdett bürokráciacsökkentési programjának újabb mérföldköve az év elején elindult, ingyenes e-bejelentő szolgáltatás, amellyel már nemcsak a közigazgatási ügyintézés során csökkenti a magyar emberek adminisztrációs terheit, hanem a szolgáltató szektorban is egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést tesz lehetővé.

Hozzátették, korábban minden alkalommal külön-külön, többnyire személyesen kellett a szolgáltatóknál intézni az olyan bejelentéseket, mint például a házasságkötésből, tudományos fokozat megszerzéséből adódó névváltoztatást, a lakcím vagy kapcsolattartási adatok megváltozását, okmánycserékből adódó változásokat, illetve a tulajdonosváltásból, öröklésből vagy bérbeadásból fakadó közműátírást. Ez jelentős fáradsággal, összesen akár 5–10 óra utazással és várakozással járt családonként akár 4-–szolgáltatónál, mára azonban az ingyenes e-bejelentő szolgáltatásnak hála ügyfelek az otthon kényelméből, az e-bejelento.gov.hu internetes oldalon keresztül, vagy bármelyik kormányablakban egyszerűen bejelenthetik adatváltozásaikat, mindehhez csupán ügyfélkapus regisztráció szükséges.

Az év eleje óta szerzett kedvező tapasztalatok figyelembe vételével megalkotott új jogszabály révén az e-bejelentő kibővül minden olyan magyarországi áram-, gáz-, víz- és távhőszolgáltatóval, amelyek eddig nem csatlakoztak, ezáltal az ország minden egyes településén  elérhetővé válik a szolgáltatás. Az e-bejelentővel nemcsak az állampolgárok adminisztrációs terhei csökkennek, hanem az a közműcégek, 2023 nyarától pedig a telekommunikációs vállalatok számára is megtakarítást eredményez. Az adatváltozás-kezelő rendszerbe eddig több mint 58 ezren regisztráltak – zárja közleményét a Miniszterelnökség.

  

Kapcsolódó írásaink