Belföld

Hidvéghi Balázs: A magyar kormány kikéri az emberek véleményét

Brüsszel az emberek megkérdezése nélkül vezette be a szankciókat

Brüsszel az emberek megkérdezése nélkül vezette be az Oroszország elleni elhibázott szankciókat, melyekről most az unióban elsőként a magyar kormány kikéri a társadalom véleményét, és számít is a támogatására – mondta a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője hétfőn Kiskőrösön.

Hidvéghi Balázs: A magyar kormány kikéri az emberek véleményét
Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője
Fotó: Facebook/Hidvégi Balázs

Hidvéghi Balázs a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjárás keretében, Kiskőrösön tartott fórumot megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: látogatásának az a célja, hogy véleményt mondjon azokról az elsősorban brüsszeli energetikai szankciókról, amelyek

„tragikusan nehéz helyzetbe hozták az európai gazdaságot”.

Ezek a döntések az európai embereknek, így a magyaroknak olyan terhet jelentenek, melyeket nem szabad szó nélkül hagyni – fogalmazott.

Arra emlékeztetett: a szankciókat az emberek megkérdezése nélkül vezették be az unióban azt állítva, hogy az intézkedések elhozzák az orosz–ukrán háború végét, és „ártanak majd az agresszornak”.

Ez azonban nem így történt, hiszen a bevételek azóta is áramlanak Oroszországba és a kilencedik hónapja tartó háborúskodás vége sem látszik. Látható és tapasztalható ugyanakkor, hogy „elképesztő gazdasági válsághelyzetet” idézett elő a szankciós politika az európai embereknek és vállalkozásoknak – húzta alá.

 A kormány Magyarországon – az Európai Unióban elsőként – megkérdezi az emberek véleményét az elhibázott brüsszeli szankciókról – jelentette ki a képviselő,

hozzátéve: abban bízik, hogy a hétfői kiskőrösi fórum is tartalmas eszmecserét hoz ezekről a témákról.

Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a nemzeti konzultáción a magyarok „egyértelmű és erős választ” adva magas részvétel mellett, sokan mondanak majd nemet az unió szankciós politikájára.

Ez azért fontos, mert minél nagyobb arányú a kormány álláspontjának támogatása hazánkban, annál erősebb lesz a kabinet pozíciója azokban a tárgyalásokban és vitákban, melyek a szankciók jövőjéről és a következő brüsszeli lépésekről szólnak – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs. Ahogy korábban is sokszor kikérték már véleményüket fontos ügyekben, úgy most is számítanak az emberek támogatására – zárta szavait.

Kapcsolódó írásaink