Belföld

Nincs oltás a szervezett bűnözés ellen, csak a határok szigorú védelme segít

Iraki embercsempészek lőttek rá a rendőrökre

A hétfő reggeli Nagykőrösi úti lövöldözés mindenkit megdöbbentett. Horváth József biztonságpolitikai szakértő lapunknak arról beszélt, hogy a szervezett bűnözés ellen nincs oltás, csak a határok szigorú védelme segít.

Nincs oltás a szervezett bűnözés ellen, csak a határok szigorú védelme segít
Lövöldözés volt az M5-ös bevezető szakaszán
Fotó: MH/Lengyel Zóra

A BRFK hivatalos Facebook-oldalán úgy tájékoztatott, hogy iraki embercsempészek lőttek ma rá Pest megyei kollégáikra a főváros határában. A rendőrök viszonozták a tüzet, majd az erdőbe menekülő páros után a budapesti rendőrökkel együtt hajszát indítottak.

A BRFK lezárta a területet, a helyszínre csapaterőt, kutyás egységeket, nyomozókat és helyszínelőket irányított - írták. Hozzátették, a lövöldözők utáni hajszába bekapcsolódott a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége is, akik egy órán belül a XIX. kerületben elfogták a feltételezett elkövetőket; két, magát iraki állampolgárnak valló férfit.

Kifejtették, az embercsempészek magyar rendszámú Ford Transitját a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi információi alapján akarták ellenőrizni a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei november 14-én reggel az M5-ös autópályán, Inárcs térségében. A Ford vezetője a járőrautó megkülönböztető jelzését és a megállásra felszólítást figyelmen kívül hagyva tovább hajtott, majd a kocsiból több lövést adtak le a rendőrautó irányába - fűzték hozzá. A rendőrök ennek ellenére tovább követték a járművet, ami végül Budapest határában megállásra kényszerült. A gépkocsivezető és a mellette ülő férfi bemenekült egy közeli erdőbe, közben további lövéseket adtak le a rendőrök irányába - olvasható a posztban.

Megjegyezték, az egyik rendőr figyelmeztető lövést követően viszonozta a tüzet. A lövések következtében senki nem sérült meg. Az elkövetőket által hátrahagyott furgonban 21 illegális migráns utazott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, elszámoltatásuk megkezdődött. Az ügyben embercsempészés bűntett miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hivatalos személy elleni erőszak bűntett miatt pedig a Központi Nyomozó Főügyészség indít eljárást.

„Ez várható volt, hiszen kompország vagyunk, a szervezett bűnözés útvonalai Magyarországon keresztül vezetnek Nyugatra” – kommentálta a történteket lapunknak Horváth József biztonságpolitikai szakértő. – A kormány határozott és szigorú intézkedéseinek köszönhetően nem történt eddig hasonló eset, de várható volt, hogy az egyre agresszívebbé váló embercsempészek Magyarországon is elkövetnek súlyos bűncselekményt. Ez ellen nincs oltás, egyedül a szigorú határellenőrzés nyújt védelmet.”

Kapcsolódó írásaink