Belföld

Fürjes Balázs: Így nem lehet várost vezetni!

A XII. kerület a főpolgármesterhez fordult az ügyben

A fogaskerekű helyett a téli hónapokban buszok közlekednek, amely intézkedéssel Fürjes Balázs és a kerület sem ért egyet. Fonti Krisztina (Fidesz–KDNP) XII. kerületi alpolgármester Karácsony Gergely főpolgármesterhez fordult az ügyben – derült ki az alpolgármester MTI-hez eljuttatott, pénteki keltezésű levéléből.

Fürjes Balázs: Így nem lehet várost vezetni!
Téli álmot alszik idén a fogaskerekű
Fotó: bkk.hu

„Sok hegyvidéki lakóhoz hasonlóan magam is megdöbbenve értesültem arról, hogy a fogaskerekű tervezett karbantartásának lezárultával mégsem indul újra, holott működtetése kötelező feladata a fővárosnak” – áll a levélben.

Fonti Krisztina szerint nehezen hihető a takarékosságra hivatkozás a fogaskerekű esetében, hiszen ez az egyetlen közlekedési eszköz, amelynek működését a főváros megszünteti. Az így megspórolni tervezett mintegy 100 millió forint pedig a BKK 200 milliárdos működési költségének mindössze fél ezreléke.

„Ennek tükrében az intézkedés inkább tűnik egy fideszes vezetésű önkormányzat elleni politikai lépésnek, mint szakmailag megalapozott döntésnek„ - fogalmazott az alpolgármester.

Fonti Krisztina kitért arra is, hogy bár „szép és nemes gondolat több száz millióért jubileumi rózsakertet létrehozni, de nem fontosabb, mint a fogaskerekű üzemeltetése„. Az is csak akkor fogadható el, hogy a főváros ”súlyos pénzekért„ brüsszeli irodát, illetve milliárdos költségvetésű politikai marketingirodát tart fenn, ha eleget tesz olyan kötelező feladatainak, mint a fogaskerekű működtetése.

„Kérem, hogy politikai döntések helyett az itt élők érdekeit képviselje, és tegye lehetővé, hogy ismét használhassuk a fogaskerekűt” - áll a hegyvidéki alpolgármester főpolgármesternek címzett levelében.

BKK: Autóbuszok járnak a fogaskerekű helyett egész télen

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken tájékoztatta az MTI-t a változásról. A közlemény szerint a téli pihenőt az energia- és gazdasági válságra hivatkozva rendelték el.

Mint írták, a dráguló üzemanyag- és villamosenergia-költségek súlyos terhet jelentenek a közösségi közlekedés számára, ezért a fővárosi tulajdonban lévő társaságok igyekeznek a szokásoshoz képest is költséghatékonyabban működtetni Budapest közlekedési hálózatát.

A fogaskerekű egyébként október 3-a óta nem jár pályafelújítás miatt; a buszos pótlás a cég korábbi közlése szerint eredetileg november 17-éig tartott volna, de a téli leállás miatt a fogaskerekű másnap sem indul el.

A BKK arra hivatkozik, hogy a fogaskerekűvel jellemzően turisták utaznak, így kevésbé van kihasználva ez a vonal.

Fürjes Balázs a Facebook-oldalán tiltakozott a tervezett változtatás ellen

"Így nem lehet várost vezetni! Karácsony Gergelynek Budapest csak eszköz, a kormány elleni politikai háborújában foglyul ejti a budapestieket. Közben azt mondja, ő nem tehet semmiről, tehetetlen. De mi szüksége van Budapestnek egy tehetetlen főpolgármesterre?!" - írta a bejegyzésben a politikus.

Objektum doboz

Mindeközben a város másik oldalán: Ésszerűtlen kerékpársávfestésre lett figyelmes a Fidesz Budapest 

A bejegyzés szerint úgy tűnik, a főpolgármester gyakorlatát követik a baloldali vezetésű kerületek is: Kispesten veszélyes kerékpársávokat fognak felfesteni, lakói és szakmai egyeztetés nélkül...

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom