Belföld

Horgászok segítségét kérik a kutatók

Az invazív fajnak számító fekete törpeharcsa balatoni állományának növekedése miatt a halfaj elterjedésének feltérképezését szolgáló kérdőív kitöltésére kérik a horgászokat az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) munkatársai.

Horgászok segítségét kérik a kutatók
A horgászok tudják csak igazán, merre van a fekete törpeharcsa
Fotó: pexels-photo

Az Európai Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok listáján is szereplő fekete törpeharcsa balatoni állományának nagysága a megfigyelések és a fogási adatok alapján is emelkedő tendenciát mutat – derül ki a az ELKH közleményéből. A BLKI-ban évek óta kutatják a faj elterjedését, az állomány pontos meghatározása azonban a tó mérete és a populációk mozaikos előfordulása miatt komoly kihívást jelent.  

Segíthetnek ugyanakkor ez ügyben a kutatóknak balatoni horgászok, akiknek a megfigyelései fontos adatokkal egészíthetik ki az intézet felméréseit. Rendelkezésre áll a célra egy kérdőív, amelynek kitöltés utáni beküldésére 2022. december 31-ig van lehetőség. A BLKI munkatársai ezután kiértékelik az adatokat, és az eredményeket közreadják a BLKI felületein.

A fekete törpeharcsa (Ameiurus melas - Rafinesque, 1820) Észak-Amerika középső és keleti részén őshonos halfaj. Európába a 19. század végén került át, Magyarországra 1980-ban telepítették be Olaszországból. Mivel vizeink környezeti adottságai megfelelőek számára, gyorsan elterjedt, és mára az ország teljes területén jelen van. Rendkívül szívós, jól tolerálja az alacsony oxigénszintet és a jelentősebb hőmérsékleti ingadozásokat. Mindenevő, a magoktól kezdve a rovarokon, rákokon át az élő vagy döglött halakig mindent elfogyaszt. Szaporodási, életmódbeli és táplálkozási sajátosságai miatt gyorsan kitölti a megüresedő élettereket, ezzel azonban kiszorítja az őshonos halfajokat.

A horgászok számára is ez okozza a legfőbb problémát: ahol elterjedt a fekete törpeharcsa, ott a ragadozó halak horgászata nehézkes, 10 kapásból 9 a törpeharcsáé, mellette süllőt fogni szinte esélytelen. A kifogott egyedeket tilos visszadobni a Balatonba. Pedig – bár a fekete törpeharcsa húsa jóízű – kis mérete és nehéz tisztíthatósága miatt csak kevesen állnak neki a pucolásának. A hát- és oldalúszóiban található hegyes tüskét a vízből való kiemelésekor kimerevíti, és akár kisebb sérülést is okozhat vele. A fekete törpeharcsa 2022 júliusában került fel az Európai Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok listájára.

Kapcsolódó írásaink