Belföld

Kövér László: Konkrét uszítás zajlik a jobboldali kormányok ellen Európában

Kövér László az Országgyűlés elnöke a Hetek című lapnak adott interjúban beszélt az EU és Magyarország viszonyáról, a helyreállítási alapról, háborúról és a tanárok helyzetéről is.

Kövér László: Konkrét uszítás zajlik a jobboldali kormányok ellen Európában
Kövér László az EU pénzvisszatartása kapcsán úgy fogalmazott: „Olyan nyílt önkény, hogy csak útonállásnak tudom nevezni”
Fotó: MTI/Vajda János

A házelnököt az interjú során szembesítették egy korábbi kijelentésével, miszerint „ma Magyarország számára még több előnye van az uniós tagságnak, mint hátránya, de ez nem biztos, hogy így lesz öt vagy tíz év múlva”. A hetilap friss interjújában újra feltették a házelnöknek ezt a kérdést, aki válaszában úgy fogalmazott: „Még mindig több előnye van Magyarország számára az uniós tagságnak, mint hátránya, de az arányok jelentősen romlottak.”

Kövér László az interjúban azt is elmondta, szerinte „brutális erőpolitika zajlik Magyarországgal szemben, rögeszméket, ideológiai dogmákat akarnak ránk kényszeríteni”. Ennek kapcsán a házelnök kifejtette, hogy ami az uniós pénzek kifizetése körül zajlik, „az olyan nyílt önkény, hogy csak útonállásnak tudom nevezni”.

Az Országgyűlés elnöke az interjúban úgy fogalmazott: „Szerintem minimum 50 százalék esély van arra, hogy legalább a lengyel választásokig a Magyarországnak járó pénzeket is vissza fogják tartani.” A házelnök ennek kapcsán hangsúlyozta: „az egyszerű európai választópolgár ebből annyit érzékel, hogy állandó probléma van a lengyel és a magyar kormánnyal”, emiatt egyébként Kövér szerint kijelenthető, hogy „konkrét uszítás zajlik a jobboldali kormányok ellen az európai közvéleményben”.

Kövér László kitért a tanári fizetésekre is, aminek kapcsán ismét nyomatékosította, a tanári fizetés nem függvénye a megállapodásnak. „A tanárok bérét ma is emeljük, és a jövőben is emelni fogjuk. Ha megkapjuk Brüsszeltől a pénzünket, akkor gyorsabban, ha nem, akkor lassabban” – jelentette ki a házelnök.

A háború kapcsán az Országgyűlés elnöke elmondta: „A háborút Oroszország indította, ezzel együtt Oroszországnak vannak legitim biztonsági igényei.” Kövér szerint ezeket a biztonsági igényeket figyelmen kívül hagyni nagy hiba lenne, hiszen Oroszország az Egyesült Államok mellett a legerősebb nukleáris hatalom.

A teljes interjú a Hetek pénteken megjelenő számában olvasható.

Kapcsolódó írásaink