Belföld

Megkezdődtek a tárgyalások az FKF-nél sztrájkolók küldöttségével

Meg kell oldani a hulladékelszállítást

Elkezdődtek a tárgyalások az sztrájkoló FKF-es dolgozók által kijelölt tíztagú küldöttséggel, amennyiben szerda estig nem lesz eredménye az egyeztetésnek, a főváros a katasztrófavédelemhez fordul a hulladékszállítás biztosítása érdekében – közölte Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes kedden délután Budapesten.

Megkezdődtek a tárgyalások az FKF-nél sztrájkolók küldöttségével
Zöldhulladék
Fotó: MH

BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött az FKF sajtószervezetének korábbi tájékoztatása szerint.

A társaság néhány száz munkavállalója az egyik telephelyen nem vette fel a munkát. „A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a főváros által adott béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette” – tartalmazta a közlemény.

Kiss Ambrus sajtótájékoztatóján tartózkodott attól, hogy politikailag minősítse a munkabeszüntetést, szavai szerint azt sztrájknak tartják. „Nem akarunk olyan hibába esni, mint a kormány esett a tanárokkal” – hangoztatta.
Közölte azt is, hogy megértik azt a társadalmi csalódást, ami kialakult a budapesti munkavállalók körében, hiszen az „elszálló” megélhetési költségek, rezsiszámlák „negligálták, lenullázták” a januártól érvényes 15 százalékos béremelést.

Közlése szerint délben megkezdődtek a tárgyalások a dolgozók által kijelölt tíz tagú küldöttséggel. Kiemelte, hogy amennyiben az egyeztetések szerda estig nem vezetnek eredményre, a katasztrófavédelemhez fognak fordulni a hulladékszállítás biztosítása érdekében.

Kiss Ambrus jelezte, hogy a tárgyalásokról hiányzik az állami NHKV Zrt., amely - mint állította - évente ötmilliárd forinttal kevesebbet hagy a fővárosban a budapestiek által befizetett szemétdíjból, mint amennyit begyűjt. A főpolgármester-helyettes egyúttal meginvitálta a tárgyalásokra az NHKV képviselőit is, mondván, amennyiben az állami társaság „ezt a pénzt biztosítja, már másképpen állnak a tárgyalások”.

Tájékoztatása szerint a pontos sztrájkolói létszám nem ismert, de az ecseri úti telephelyet 150 hulladékgyűjtő autó nem hagyta el. Kérdésre válaszolva elképzelhetőnek tartotta, hogy a következdő napokban más telephelyek is csatlakozhatnak a munkabeszüntetéshez.
Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán azt írta: „a főváros a hulladékszállításban a kukaholdingnak nevezett állami cégszörny alvállalkozója, amely egyszerűen nem fizeti meg a budapestiek által befizetett szemétdíjat: az elmúlt 3 évben az állami kukaholding 15 milliárd forintot nem adott vissza Budapestnek.”

A bejegyzés szerint a főpolgármester szövetséget ajánl az dolgozóinknak: „álljunk ki közösen azért, hogy az állami kukaholding adja vissza Budapestnek, amivel tartozik, és akkor nem csak akarunk, de tudunk is az inflációtól és rezsiemeléstől sújtott dolgozóknak segíteni.”
A mégoly jogos bérigényekről a tárgyalóasztalnál kell megállapodást kötni, és ezeken a tárgyalásokon a Budapesti Közművek (BKM)vezetői és a dolgozók képviselői mellett ott a helye az állami kukaholdingnak is. Adós, fizess - ezt kell elvárnunk a kormánytól, közösen a dolgozók képviselőivel - írta Karácsony Gergely.

Megismételte, amennyiben a tárgyalóasztalnál nem születik megoldás, úgy a jogszabályok által előírt módon a szemétszállítás felelősségét az állam veszi át a katasztrófavédelmen keresztül.
Ezzel együtt a következő napokban lehetnek fennakadások a szemétszállításban - tette hozzá a főpolgármester.

Kapcsolódó írásaink