Belföld

Fidesz: Újabb energiaszankciókat követel az Európai Parlament

Az európai parlament (EP) plenáris ülése szerdán határozatot fogad el a növekvő európai energiaárakra adott uniós válasszal kapcsolatban. A szavazás lehetőséget adna a balliberális többségű testületnek, hogy az európai polgárok mellé állva az energiaválság megoldását segítő javaslatokat tegyen, azonban a szövegtervezetből kiderül: az Európai Parlamentben továbbra sincs nyitottság a józan észre – áll a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának közleményében.

Fidesz: Újabb energiaszankciókat követel az Európai Parlament
Fotó: Europarl.europa.eu

A képviselőcsoport rámutat: a javaslat újabb szankciókat követel. „Mi, a Fidesz európai parlamenti képviselői a magyar emberek érdekeit védjük. Ezért nem fogunk támogatni olyan javaslatokat, amelyek veszélybe sodorják Magyarország energiaellátását és a magyar emberek munkahelyeit” – fogalmaztak.

Brüsszel kudarcot valló szankciói miatt Európa súlyos energiaválsággal küzd. Az európai gazdaság meggyengült, a megugró energiaárak miatt teljes iparágak lehetetlenülnek el, és az embereknek brutális rezsiszámlákkal kell szembenézniük. Ebben a helyzetben az Európai Parlamentnek az lenne a feladata, hogy a polgárokat segítse, és a válság megoldását célzó javaslatokat tegyen.

A szerdai szavazásra beterjesztett tervezet azonban azt mutatja, hogy az Európai Parlament erre nem hajlandó. A baloldal uniós gázársapkát vezetne be, ami egy újabb szankció. Egy ilyen árkorlátozás tovább csökkentené a földgázkínálatot, ami a fűtési időszak beköszöntével teljesen abszurd ötlet. „Ez az átgondolatlan lépés csak tovább mélyítené a válságot, és az európai polgárokkal fizettetné meg a háború árát” – húzta alá a Fidesz képviselőcsoportja.

Kapcsolódó írásaink