Belföld

Kiszűrhetőbb lesz a korrupció

Az Országgyűlés elfogadta az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében büntetőeljárásról szóló törvény módosításáról szóló javaslatot hétfőn. Ugyanezen a napon a migrációról, valamint a magas rezsiköltségekről is szó volt az interpellációk során az Országgyűlésben, majd a képviselők az azonnali kérdések órájában szintén a magas rezsiről, valamint az egészségügy helyzetéről beszéltek. Összefoglaló.

Kiszűrhetőbb lesz a korrupció
Eleget teszünk az Európai Bizottság kívánalmainak
Fotó: MH/Purger Tamás

Salacz László, a törvényalkotási bizottság előadója jelezte: a törvényjavaslat az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételről szóló kondicionalitási eljárásban vállalt korrekciók egyik, az Európai Bizottsággal részleteiben egyeztetett eleme.

A magyar szabályozás történetében új, a magyar büntetőeljárásban eddig ismeretlen mechanizmust vezetnek be. Az új eljárásrend első része egyfajta vádkikényszerítési eljárást takar, az új rendszer sokban hasonlít a pótmagánvádas eljáráshoz – foglalta össze. Kiemelte: a javaslat bevezeti a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmény kategóriáját is.

Salacz László bejelentette: a törvényalkotási bizottság egy módosító javaslatot fogadott el, majd a törvényjavaslat elfogadásának támogatását kérte a Háztól.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, az Európai Bizottság kérésére lépcsőzetes eljárási rendet alakítanak ki, az első körben kizárólag a feljelentő és a sértett számára biztosítják a lehetőséget arra, hogy felülbírálati indítványt nyújtsanak be, a rajtuk kívüli kör csak a második körben teheti ezt meg, amennyiben a feljelentő vagy a sértett nem éltek korábban ezzel.

A DK szerint a(z elfogadott) javaslat kamu, az MSZP blöffnek nevezte.

A jövőben egyes korrupciós ügyekben már nem csak az érintettek élhetnek a vádkikényszerítés eszközével. Bárki a bíróságon kérhet felülvizsgálatot, ha a nyomozó hatóság vagy az ügyészség elutasítja egy büntetőeljárás lefolytatását. A nyomozási bíró pedig felhatalmazást kap a büntetőeljárás megkezdésének vagy folytatásának elrendelésére. A büntetőeljárási törvényt 136 igen szavazattal, 7 ellenvoks és 14 tartózkodó szavazat mellett az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében módosította a Ház azt követően, hogy Magyarországgal szemben eljárás indult az uniós költségvetés védelmét szolgáló feltételrendszer alapján.

Ezt követően a migrációról, valamint a magas rezsiköltségekről is szó volt az interpellációk során az Országgyűlés hétfői ülésén.

Nacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt: a bevándorlók egyre agresszívabbak, folyamatos nyomás alatt tartják a magyar határt és az ott szolgálatot teljesítőket. A magyar–szerb határ menti településeken élők egyre jobban félnek, hiszen nem ritka, hogy a bűncselekmények elkövetői fegyverekkel rendelkeznek – tette hozzá.

Hangsúlyozta: ebben a helyzetben szinte nélkülözhetetlenek a határvadászok.

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára arra hívta fel a figyelmet, bár most mindenki a háborúra figyel, a migráció kérdése nem került le az uniós napirendről, Brüsszel és a magyar baloldal továbbra is migrációpárti álláspontot képvisel.

Kapcsolódó írásaink