Belföld

Kiemelten fontos a Kárpát-medencében gazdálkodók együttműködése

A következő években egyre inkább felértékelődik a korszerű mezőgazdaság és élelmiszeripar szerepe, és ebben kulcsfontosságú a régiók együttműködése. A magyar mezőgazdaság, élelmiszeripar és vidéki települések fejlesztésére a 2021 és 2027 közötti időszakban soha nem látott mértékű forrás áll rendelkezésre.

Kiemelten fontos a Kárpát-medencében gazdálkodók együttműködése
Farkas Sándor: Építhetünk a közös hagyományainkra
Fotó: MH/Purger Tamás

Az agrárium sikere azon múlik, lépést tud-e tartani a világban zajló robbanásszerű változásokkal, meg tud-e felelni az új kihívásoknak – hangoztatta csütörtökön Dunaszerdahelyen egy nemzetközi konferencián az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára. Farkas Sándor szerint ehhez megkerülhetetlen az digitalizáció, a legkorszerűbb számítástechnikai eljárások elsajátítása, a precíziós gazdálkodás átvétele.

A következő években egyre inkább felértékelődik a korszerű mezőgazdaság és élelmiszeripar szerepe, és ebben kulcsfontosságú a régiók együttműködése, a szakmai tapasztalatok, a jó gyakorlatok megosztása – fogalmazott. Utalt rá, a Kárpát-medencében gazdálkodók építhetnek közös hagyományaikra. Aláhúzta, segíthetnek egymásnak abban is, hogy a természeti értékek és a vidék eltartó képessége megmaradjon, sőt növekedjen.

Az államtitkár a találkozón vázolta hazánk 2023. évi mezőgazdasági támogatáspolitikájának várható alakulását. Előadásában jelezte, hogy a minőségi élelmiszer kulcsfontosságú nemzetstratégiai kérdés. Emlékeztetett, hogy az elmúlt években a koronavírus okozta világjárvány, majd idén az orosz–ukrán háború, valamint a nyomában járó gazdasági- és energiaválság óriási felelősséget és feladatot rótt számos ágazatra. Erre válaszul Magyarország 2021-ben elindította a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot. Hozzátette, a hazai mezőgazdaság, élelmiszeripar és vidéki települések fejlesztésére a 2021 és 2027 közötti időszakban soha nem látott mértékű forrás áll rendelkezésre, ugyanis a kormány az uniós jog adta maximális mértékben, nyolcvan százalékban biztosít nemzeti kiegészítő finanszírozást az uniós pénzek mellé.

Kapcsolódó írásaink

A magyar mezőgazdaság egyre jobban teljesít

ĀFarkas Sándor: A vidéki élet megerősödése, felzárkóztatása, a vidéki vállalkozások és családok segítése elkerülhetetlen, hiszen ott állítják elő az alapvető élelmiszerek 99 százalékát