Belföld

Ezermilliárd euró többletet fizettetnek ki az európai emberekkel

Hétértékelő – Kiszelly Zoltán politológus szerint Ursula von der Leyen az Olaszországnak küldött üzenettel az Európai Bizottság valódi arcát leplezte le

A nemzeti konzultáció jelentősége, hogy az eredmények tudatában a kormány erősebb felhatalmazással tárgyalhat az Európai Unióban, jelentette ki lapunknak nyilatkozva Kiszelly Zoltán politológus, aki arról is beszélt, hogy a DK-s árnyékkormány a baloldali belharc céljait szolgálja, továbbá hogy az Európai Bizottság elnöke Olaszországnak szánt üzenetével Brüsszel valódi arcát leplezte le.

Ezermilliárd euró többletet fizettetnek ki az európai emberekkel
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a jogállamisági eljárásba öltöztetett zsarolás zászlóvivője
Fotó: AFP/Sergii Kharchenko

„Mindig a magyar társadalom számára fontos kérdésekről indít konzultációt a kormány, és a lényeg, hogy az alternatívák ütközhessenek – mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. – A demokrácia abból él, hogy a különböző alternatívák ütköznek, és most is kibeszélhetjük az eltérő véleményeket a szankciókról. A demokratikus, széles vita a lényeg, és ennek eredményeként a kormány egyértelmű képet kap a magyarok többségének az álláspontjáról, ami alapján egy erős felhatalmazása lesz a kormánynak Brüsszelben, amikor a szankciókról tárgyalnak. Ezt láttuk a migráció esetében is. Orbán Viktor akkor is nyugodtan hivatkozhatott arra, hogy ez a magyarok többségének a véleménye, és ezzel a megbízatással küldte őt a magyar társadalom Brüsszelbe."

Az elemző szerint a baloldal azért próbálja elkerülni a vitát és leértékelni a nemzeti konzultációt, mert rendre a vesztes oldalra áll. Úgy fogalmazott, hogy a forró krumplit dobják el maguktól. A nemzeti konzultáció, majd az azt követő népszavazás során a migráció kérdésében a bevándorlás pártján álltak. Itthon nem népszerűek, nincs támogatottságuk, ezért a külföldre hagyatkoznak, ezt láthatjuk most is. A guruló dollárokért valamit nyújtani is kell, ezért képviseli a hazai baloldal mindig a globalista álláspontot, mert onnan kap támogatást. Ezt láttuk most Márki-Zay pénze kapcsán is. Ugyanott tartunk, mint a migráció kérdésében, amikor a bevándorláspárti vélemény mellett álltak, most pedig a szankciókat támogatják, azaz nem a magyar érdekeket képviselik, például, hogy hazánk legyen kivétel a gázszállításnál, ahogy az olajszállításnál történik, hiszen mi jobban függünk a vezetékes szállítástól, mert nincs tengeri kikötőnk.

A baloldal rögtön a brüsszeli álláspontot veszi át, ami népszerűtlen, ezért inkább kerülni szeretné a vitát a nemzeti konzultáción keresztül, állapította meg Kiszelly Zoltán.

Közben az Európai Bizottság vezetői továbbra is ragaszkodnak a gázra vonatkozó ársapka bevezetéséhez.

Az elemző emlékeztetett, hogy az ársapka ötletét a G7-ek vetették fel az olajárra vonatkozóan, amit az unió a gáz esetében is próbálna érvényesíteni, de egyik elképzelés sem volt sikeres. Arra alapoztak, hogy van egy, a nagy olajtermelő országokat tömörítő OPEC-kartell, és ennek a mintájára egy vételi kartellt alakítanának ki, így pedig az unió egységes vásárlóként léphetne fel. Akkor nagyobb tételben tudna vásárolni, aminek eredményeként nagyobb kedvezményt érhetne el, de a fizikai infrastruktúra miatt Oroszország tud a leggyorsabban és a legolcsóbban szállítani. Mivel Oroszországot nem tudják kikerülni, hiába próbálkoznak ársapkával, vételi kartellel, ezek az ötletek kudarcra vannak ítélve, hiszen a katariak, a norvégok, az amerikaiak is azt mondták, hogy nem fogják olcsóbban adni a gázt. Fizikai értelemben megoldhatatlan, hogy olcsón, gyorsan és nagy mennyiségben kapjon gázt az unió, szögezte le a politológus.

Kiszelly Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a brüsszeli politikai elképzelések mindig a valóságba ütköznek. Lábbon lőtték magukat, amikor lemondtak az orosz olajról és a gázról, azonban az alternatíva drágább és új függőségeket teremt, azaz az orosz kiszolgáltatottságot egy amerikai függőségre akarják cserélni.

A probléma – miszerint ezek az intézkedések csupán az Egyesült Államoknak előnyösek – egyre több amerikai lapban is nyilvánosságot kap.

„A brüsszeli vezetők előremenekülnek, az orosz energiaforrásokról végleg le akarnak válni, és a rövidtávú szükségletekkel nem törődnek – jelentette ki a politológus. – Vannak olyan számítások, amelyek szerint Európának a szankciók és az orosz ellenszankciók árfelhajtó hatása miatt idén ezermilliárd euróval többet kell fizetni az energiahordozókért, mint tavaly. Ezt az irgalmatlanul hatalmas összeget kell az európai emberekkel kifizettetni. Közép- vagy hosszútávon kiépülhetnek az alternatív útvonalak, egy technológiai váltás is bekövetkezhet a zöldenergia gyorsabb előretörésével, de ennek a politikának jóléti áldozatai lesznek, az európai középosztályt pedig jelentősen megviseli, továbbá kis- és középvállalkozások tízezrei fognak csődbe menni."

A Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára által a hét elején nevesített DK-s árnyékkormány a politológus szerint elsősorban a többi baloldali pártnak szólt.

„Egy piactisztítás zajlik, a DK mindig is a Fidesz ellenpólusaként határozza meg magát. A negyedszer kétharmadot kapó kormánnyal szemben áll az árnyékkormány, és a többi pártnak ehhez a két pólushoz képest kell kialakítania az álláspontját. Gyurcsány Ferenc megint kétpólusúvá akarja tenni a politikai versenyt. Nem véletlen, hogy Ujhelyi már tapsikolt, mert szeretne mandátumhoz jutni legközelebb is, de látja, hogy az MSZP-vel ez nem lesz lehetséges. Nem véletlenül jelentette ki a DK, hogy pártokkal nem tárgyal, és az európai parlamenti választáson külön indulnak. Ezzel azt üzenték, hogy igazodjanak hozzájuk a baloldali pártok, vagy minimum azok a politikusok, akik mandátumot szeretnének."

A baloldali pártok használható politikusait akarják integrálni a DK-ba, anélkül, hogy a pártok vezetőivel egyezkedniük kellene. Kimazsolázzák a riválisaikat – tette hozzá az elemző.

Kiszelly Zoltán úgy érzi, Gyurcsány Ferenc belátta, hogy nem lehet még egyszer miniszterelnök, ezért a feleségét küldi előre, de ettől még ugyanaz a Gyurcsány-család, ugyanaz az érdekkör.

Igazából egy oligarchapárt a DK, a Gyurcsány család nélkül nem is működne.

„Azért is hozták létre az árnyékkormányt, hogy ezzel meneküljenek előre, és ne az legyen a téma, hogy Gyurcsánnyal lehet-e nyerni. Az ellenzékváltás kérdéskörét szeretnék megkerülni. Erre az ellenzékváltó pólusra Donáth Anna és Márki-Zay Péter rögtön bejelentkezett, ám mivel Gyurcsánynak van a legtöbb képviselője a parlamentben, illetve a Fővárosi Közgyűlésben, megint ugyanazok a viták ismétlődnek, mint a tavaszi választást megelőző években" – fogalmazott a politológus.

Az elemző végezetül kiemelte Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének az intelmeit, aki a hét közben ugyan az olaszokat fenyegette meg a vasárnapi választás előtt, ám mivel Magyarországot és Lengyelországot hozta fel példának arra, hogy meg vannak az eszközeik egyes országok megrendszabályozására, tulajdonképpen azt mondta ki, hogy a jogállamisági eljárás csupán egy politikai zsarolási eszköz. Ha jól döntenek az olaszok, akkor nem alkalmazzák ellenük, de ha rosszul, akkor ők is úgy járhatnak, mint a lengyelek és a magyarok. Ez pedig alátámasztja, hogy jogállamiság címén zsarolás történik az Európai Unió részéről – szögezte le Kiszelly Zoltán.

Kapcsolódó írásaink