Belföld

Cservák Csaba nem kíván az NVB elnöke lenni

Az alkotmányjogász professzor döntését szakmai és személyes okokkal indokolta lapunknak

Miután Novák Katalin államfő elküldte Kövér László házelnöknek a Nemzeti Választási Bizottságba (NVB) javasolt hét új tagra és a három póttagra vonatkozó személyi javaslatait, a baloldali médiumok már tudni vélik, hogy Cservák Csaba lehet a szervezet új elnöke. Az alkotmányjogász lapunknak nyilatkozva cáfolta a híreket.

Cservák Csaba nem kíván az NVB elnöke lenni
Cservák Csaba és felesége a Független Jogász Fórum egy korábbi konferenciáján
Fotó: MH

Az NVB jelenlegi tagjainak szeptember 30-án lejár a mandátumuk. Novák Katalin köztársasági elnök személyi javaslatairól pedig a szeptember 26-án kezdődő őszi ülésszakán dönthet a parlament.

A választási bizottság elnökét az NVB tagjai választják, a tisztségére – egykori OVB-tagként is – esélyesnek tartott Cservák Csaba azonban lapunknak cáfolta, hogy pályázna a pozícióra.

–     Megtisztelő, hogy a köztársasági elnök jelölt a tagok közé, viszont családi és szakmai okok miatt nem szeretnék a bizottság elnöke lenni, megalapozatlanok az ezzel kapcsolatos hírek – fogalmazott Cservák Csaba.

Az egyik legelismertebb választási szakértő a Károli Gáspár Református Egyetem alkotmányjogi tanszékét vezeti, tanított a Szegedi Tudományegyetemen is, egyúttal pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főmunkatársa. Ő alapozta meg az egyetlen magyarországi alapjogvédelmi szakjogászképzést a Károli Gáspár Református Egyetemen. Több mint 170 (ebből 5 nemzetközi A kategóriásnak minősített) tudományos publikációt alkotott már. Már 2007 óta a Független Jogász Fórum elnöke, 2014–2020 között pedig a Független Rendészeti Panasztestület tagja volt, miközben a korábbi köztársasági elnök Schmitt Pál hivatalvezetőjeként is tevékenykedett államtitkári besorolásban, ám azt a professzor külön is hangsúlyozta, hogy pályafutása során egyetlen pártnak sem volt tagja.

Kapcsolódó írásaink