Belföld

Gyurcsány Ferenc bejegyzéseinek célja saját szavazóinak a hergelése

Gyurcsány Ferenc visszatérése valós fenyegetést jelent a teljes magyarság számára

Az ilyen típusú, az ország lejáratását célzó negatív kommunikációra sokkal befogadóképesebb az Európai Parlament, mint a hazai választók, a baloldal pedig épp arra játszik, hogy Magyarország a neki jogosan járó uniós forrásoktól essen el – mondta a Magyar Hírlapnak ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzései kapcsán.

Gyurcsány Ferenc bejegyzéseinek célja saját szavazóinak a hergelése
Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász
Fotó: MH/Purger Tamás

Legfrissebb Facebook-bejegyzésében a volt miniszterelnök azt írta: „aki nem akar szabad lenni, az rab marad”. A valósághoz vélhetően legközelebb álló interpretációi ezen kijelentésnek, hogy aki nem rájuk szavaz, az a rabságot választja, illetve rab lesz – mondta a Magyar Hírlapnak ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász. Hozzátette, bármelyik legyen is, mindegyik rendkívül alternatív demokráciafelfogásra enged következtetni, az idézett sorok megfogalmazói ugyanis nem tartják tiszteletben a választások Alaptörvényben is rögzített szabadságát, illetve a szavazók befolyásolásának erkölcsi határait.

Kiemelte, Gyurcsány Ferenc abból a baloldali fikcióból indul ki, hogy Magyarországon sérül a jogállamiság és az emberek nem szabadok. A magyar emberek pontosan tudják, hogy ez nem igaz, azonban az ilyen típusú, az ország lejáratását célzó negatív kommunikációra sokkal befogadóképesebb az Európai Parlament, mint a hazai választók, a baloldal pedig épp arra játszik, hogy Magyarország a neki jogosan járó uniós forrásoktól essen el – hívta fel a figyelmet.

Az alkotmányjogász kifejtette, Gyurcsány Ferenc ilyen jellegű bejegyzéseinek célja saját szavazóinak a hergelése, illetve a polgári érzelmű választók megfélemlítése, de semmiképp sem a nemzet építése. Gyurcsány Ferenc az esetleges hatalomra jutását kísérő, de már most előre jelzett gondolatisága szép ívet mutat arra, hogy 2006 ősze közötti tiltakozások kormányzati kezelése és az esetlegesen bekövetkező kormányfői pozíciója között egyértelmű a kapcsolat:

2006. márciusában az MSZP székház előtt tüntetett a Fidelitas: „…ha valakik kóbor kutyákat kergetnek ki az utcára, (…) erre a válasz az, hogy a kóbor kutyákat befogjuk és telepre visszük.”

2020. augusztus 1.: „Levegőtlen világ azoknak, akik megölték a magyar szabadságot. Így van ez rendjén. Higgadtan, racionálisan, szárazon.”

2021. június 5.: „Palócleves gázpisztollyal. Ehelyett arról beszélget a család, hogy mi az Isten történik ebben az országban, amikor egy választási gyűlésen egy ellentüntető gázpisztolyt húz elő, és azzal fenyeget másokat. Ez nem az orbáni politika nem kívánt mellékterméke. Ez ennek a politikának a szerves része, valóságos természete.”

2022. augusztus 29.: „Mi a Fidesz, ki a Fidesz? (…) Általános érvénnyel fogalmazok. (…) Ők nem vitatkozni, hanem ölni akarnak. Nem a vita ideje ez. Ez a küzdelem ideje.”

Ifjabb Lomnici Zoltán kiemelte, az elmúlt évek nem változtatták meg a baloldalt, sem Gyurcsány Ferencet. Ahogyan Gyurcsány Ferenc maradt a baloldal vezetője, úgy kommunikációja sem változott: uszítás, gyűlölet és harag mindazok ellen, akik nem vele, hanem ellene vannak, vagy akár csak tartózkodnak. Szerinte csak egy oldal van, ami az övé – fűzte hozzá.

Az alkotmányjogász felhívta a figyelmet, Gyurcsány Ferenc visszatérése (vélelmezhetően a kormányba kíván visszatérni) valós fenyegetést jelent a teljes magyarság számára, hiszen ő áll annak a magyarországi baloldalnak az élén, amely fegyvereket és katonákat küldött volna Ukrajnába, ezzel potenciálisan háborúba sodorva Magyarországot, illetve közvetlen életveszélyt okozva a kárpátaljai honfitársainknak, valamint ő volt az, akinek a kormányzása alatt szemeket lövettek ki, és súlyos fizikai megtorlás várt az országot a csőd szélére sodró kormánnyal egyet nem értőkre. A DK elnöke vélhetően nem bánta meg, amit 2006-ban tett, és komolyan gondolja, amikor a fideszesek bebörtönzéséről beszél („Börtön lesz ebből fiúk és lányok”), illetve kijelenti, hogy „nem lesz árokbetemetés” és „nem lesz kegyelem” – jegyezte meg.

Emlékeztetett, a visszatérés maga is nehezen valósulhatna meg demokratikus úton, hiszen idén április 3-án tartottak országgyűlési választásokat – ahol a baloldal történelmi vereséget szenvedett a 135 mandátumot szerző kormánypártokkal szemben –, így, hacsak a köztársasági elnök nem ír ki időközi választást, Gyurcsány Ferenc legkorábban 2026-ban lehet kormányfő, bár ennek a politikai realitása a jelen helyzetben igen csekély.

Amennyiben a pártelnök a küzdelem alatt a Fidesz–KDNP elleni küzdésre utal, úgy ez azt jelenti, hogy a legnagyobb magyarországi baloldali párt a háborús infláció, a brüsszeli globalista tervek, valamint az energiaválság pártjára állt – tudva lévén, hogy a kormány jelenleg a felsoroltaknak „üzent hadat” – mondta ifjabb Lomnici Zoltán.

Kapcsolódó írásaink