Belföld

Klímakutatással bővülhet az OMSZ feladatköre

Az Országos Meteorológiai Szolgálat működésében voltak hiányosságok az elmúlt években – mondja a Mandinernek Palkovics László. Az intézmény reformra szorul, tevékenységi köre bővül, de ezt a változást új vezetőkkel képzeli el a miniszter

Klímakutatással bővülhet az OMSZ feladatköre
Palkovics László szerint „tudós ember nem ítéli meg kollégái tevékenységét”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nem vonható párhuzam egy szakpolitikai döntés és egy diktatúrában alkalmazott eljárás között Palkovics László szerint. A technológiai és ipari miniszter a mandiner.hu-nak adott interjúban azt mondta, tudós ember nem ítéli meg a kollégái tevékenységét, miniszterként azonban feladata, hogy egy intézmény megfelelő működéséhez biztosítsa a feltételeket.

Azt állítja: nem az augusztus 20-i előrejelzés miatt menesztette a két vezetőt.  Az OMSZ az új kormány megalakulása után a Technológiai és Ipari Minisztérium irányítása alá került, és „át kell gondolni, hogy megmaradjon-e a kizárólag időjárással kapcsolatos információszolgáltató funkciója”. A tervek szerint ugyanis klímakutatással bővülne a tevékenységkör. 

A miniszter úgy fogalmazott, „a kormány számára a következő időszak legnagyobb kihívása az ország energetikai rendszerének átalakítása, ezzel összefüggésben pedig a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése”. A tárcán belül két államtitkárság is foglalkozik a területtel, viszont nincsen olyan kormányzati háttérintézmény, ahol e tevékenység egyesül. Palkovics László szerint a szakmai körökből megerősítetteket érdemes lenne bővíteni, pontosabban visszabővíteni a tevékenységkört.

A megújuló energiaforrások, köztük a napenergia használatában is fontosak a pontos, óráról órára vagy éppen adott területre vonatkozó előrejelzések, erre egy példa, hogy „a naperőművek tulajdonosai jelenleg az esetek nagyjából 30 százalékában nem találják el azt, hogy az adott időintervallumban mennyi energiát tudnak majd a hálózatba táplálni”.

Az átalakítást Palkovics már nem a leváltott vezetőkkel képzeli el, az utódok megtalálásában a meteorológiai szakma véleményének kikérésével születik majd döntés.

Kapcsolódó írásaink

Jövő szombatra halasztják a tűzijátékot

ĀAz augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs döntött: ma nem lenne biztonságos a megtartása – Elmarad a Szent Jobb-körmenet is