Belföld

Díszpolgár lett a pénzügyminiszter

Varga Mihály: Az infláció megjelent a világ szinte minden országában, ez Magyarország esetében importált pénzromlást jelentett

Teljes erővel tenni kell Magyarország, a magyarság felemelkedéséért, a mostani munka határozza meg, hogy „a viharok elmúltával milyen világban fogunk élni” – mondta a pénzügyminiszter szerdán Szolnokon, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat augusztus 20-ai ünnepi megemlékezésén, amelyen kitüntető díjakat és címeket adtak át.

Díszpolgár lett a pénzügyminiszter
Bizakodásra ad okot, hogy a magyar gazdaság a második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt – mondta a pénzügyminiszter
Fotó: MTI/Mészáros János

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Díszpolgára díjat kapott szerdán Varga Mihály.

A pénzügyminiszter az elismerés átvétele után egyebek mellett arról beszélt, az ember csak egy meghatározó értékrend szerint élhet és dolgozhat. Áldásnak nevezte, ha láthatjuk eredményeinket, ha tudhatjuk, munkánk segíthette a szülőföldünk fejlődését, a magyar emberek előre jutását. Meggyőződésem, hogy csak úgy lehet jól, mások számára is hasznosan végezni a munkát, ha világosan látjuk, honnan indultunk – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy Szent István, államalapító királyunk egész életében a magyarok megmaradásáért harcolt, ennek a célnak rendelte alá minden cselekedetét. Ez a lépés akkor a külső fenyegetettség és a belső széttagoltság miatt a magyarság jövőjét jelentette. Eredményt ma is csak elkötelezetten, a célokra koncentrálva és kitartó munkával lehet elérni.

A tárcavezető az orosz–ukrán konfliktusról úgy vélekedett, annak gyors lezárására egyre kevésbé lehet számítani. Utalt arra is, ha nem sikerül belátható időn belül elérni a békét, akkor minden eddiginél súlyosabb nehézségekkel kell szembenézni.

A múlt év második felében – elsősorban még az előző válság hatásaként – már érzékelhető volt a nyersanyagárak emelkedése – folytatta Varga Mihály. – Az infláció megjelent a világ szinte minden országában, s ez Magyarország esetében importált pénzromlást jelentett. Ezt tetézte az orosz–ukrán háború kitörése és az ahhoz kapcsolódó uniós szankciós csomagok, amelyekkel egy időben romlanak az államok növekedési kilátásai, és megjelent a gazdasági visszaesés lehetőségétől való félelem is.

A miniszter szerint bizakodásra ad okot, hogy az első negyedévben gazdaságunk nyolc százalékkal, a másodikban pedig 6,5 százalékkal bővült. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a globális alkatrészhiány, a növekvő energiaárak mellett az erősödő inflációs nyomás itthon is lassítja gazdaságot. Az orosz–ukrán háború pedig további árfelhajtó erőt jelent, tovább rombolja az ellátási láncokat, fékezve a kilábalást és a növekedést.

A jelenlegi helyzetben a kormány legfontosabb feladata az ország békéjének, biztonságának megőrzése. Ugyanakkor cél a nehéz munkával elért eredmények megőrzése is, azaz a családok megerősítése, a munkahelyek megtartása, a nyugdíjasok védelme és a gazdasági növekedés megtartása, a beruházások támogatása.

A megyei közgyűlés Jász-Nagykun-Szolnok Megye Díszpolgára díjat adományozott posztumusz vitéz dr. nagybányai Horthy Szabolcsnak is, a vármegye hősi halált halt főispánjának, a 13. Jász-Kun Huszárezred főhadnagyának, református egyházmegyei gondnokának. A díjat a család képviseletében Horthy István és Horthy Éva vette át július elején Kenderesen.

Kapcsolódó írásaink