Belföld

Készek a tervek a Duna–Tisza közi Homokhátság vízpótlására

Pénteken helyszíni bejárást tartott Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, valamint Lenkei Róbert a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja a körzet vízügyi szakembereivel közösen. A szemle célja a Duna–Tisza közi Homokhátság területének vízhiányát megoldani hivatott projekt előkészítése, valamint műszaki tartalmának megismerése volt.

Készek a tervek a Duna–Tisza közi Homokhátság vízpótlására
A résztvevők több, a vízpótlás szempontjából kiemelten fontos helyszínt is meglátogattak
Fotó: mh

A Duna–Tisza közi Homokhátság vízpótlásának megoldása kiemelt jelentőséggel bír a térség életében. Lezsák Sándor országgyűlési képviselőként már 1995 óta dolgozik azon, hogy orvosolják ezt a problémát.

Az eddigi kudarcos időszakot azonban most felváltotta a cselekvés időszaka. Két és fél évtizedes előkészítést és egyeztetést követően, 2020-ban kapott új lendületet a homokhátsági kezdeményezés. Két évvel ezelőtt, többek között a belügyminiszter hathatós közreműködésével az Országos Vízügyi Főigazgatóság elkészített egy szakmai anyagot a Homokhátság vízpótlására.

A Duna-Tisza közi Homokhátság vízpótlása kiemelt jelentőségű
A Duna-Tisza közi Homokhátság vízpótlásának tekintetében eljött a cselekvés időszaka
Fotó: MH

A bejárás célja a projekt főbb műszaki tartalmának részletes megismerése, valamint pontos tájékoztatás kérése volt, hogy hogyan tervezik enyhíteni a vízhiányt a Hátságok. A bejáráson részt vett Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Illés Lajos, a VIZITERV Environ Kft. ügyvezető igazgatója, Laurinyecz Pál, a VIZITERV Environ Kft. műszaki igazgatóhelyettese és Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja.  A delegáció több, a vízpótlás szempontjából fejlesztésre váró helyszínt is meglátogatott.

A nap folyamán több helyszínen is megismerkedtek a résztvevők a projekt műszaki elemeivel
A nap folyamán több helyszínen is megismerkedtek a résztvevők a projekt műszaki elemeivel
Fotó: MH
2021 végén a kormány 4,5 milliárdot különített el a projekt terveinek elkészítésére
2021 végén a kormány 4,5 milliárdot különített el a projekt terveinek elkészítésére
Fotó: MH

Magyarország kormánya figyelembe vette az érintett szakmai javaslatokat, és két ütemben, 2020 végén 1,7 milliárd forint, 2021 végén pedig 4,5 milliárd forint összeget különített el a Duna–Tisza közi Homokhátság vízgazdálkodási állapotának javítása és helyreállítása elnevezésű projekt tervezésére, a tervek elkészítése, valamint a kivitelezéshez szükséges engedélyek beszerzésére. Ez a döntés hatalmas jelentőségű a térség életében, hiszen a Homokhátság jelenlegi helyzete rendkívül súlyos, és nagyon fontos ennek a kérdésnek a mielőbbi megoldása, amelybe nemcsak a szakembereket, hanem a kisközösségeket is be kell vonni, akik már eddig is kiemelkedő munkát végeztek a térség fejlesztése érdekében. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom