Belföld

Összefogással tudjuk erősíteni a nemzetet

Az összefogás fontosságát hangoztatta Szili Katalin Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Szövetség összmagyar tanártáborában. Kijelentette, a nemzetet csak akkor tudjuk megerősíteni, ha az értékeinket megőrizzük és a szolidaritást gyakoroljuk a hétköznapokban is.

Összefogással tudjuk erősíteni a nemzetet
Ragaszkodni kell kultúránkhoz és nyelvünkhöz
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Kárpát-medence és a diaszpóra tanárainak találkozója arról szól, hogy a jövő nemzedékének élete miképp alakul a nemzeten belül – hangoztatta kedden Sátoraljaújhelyen Szili Katalin. A határon túli autonómiaügyekkel foglalkozó miniszterelnöki megbízott a Rákóczi Szövetség összmagyar tanártáborában egyebek mellett arról beszélt, a nemzetet csak akkor tudjuk megerősíteni, ha az értékeinket megőrizzük és a szolidaritást gyakoroljuk a hétköznapokban is.

A pedagógusok a jövőnket építik – fogalmazott Szili Katalin. Aki egyben arra is figyelmeztetett, fontos, hogy a következő nemzedékeket mire és miképp tanítják. Össze kell fogni olyan nehéz időkben, mint a mostani, ezzel tudjuk immunrendszerünket erősíteni – fűzte hozzá. Ragaszkodni kell kultúránkhoz, nyelvünkhöz így őrizve identitásunkat – mondta, és egyben utalt arra is, jelen pillanatban az egyik legfontosabb kérdés az, hogy a világ számos kihívására milyen válaszok születnek. Hozzátette, véleménye szerint soha még nem volt ennyire együtt, összetartva a nemzet, a magyarság, mint most.


Bátran kijelenthető, a Rákóczi Szövetség összmagyar tanártáborának helyszíne szimbolikus jelenséggel bír, hiszen az első világháborút lezáró, hazánk kétharmadát elorzó trianoni békediktátum következtében Sátoraljaújhely kettévágott határvárossá lett. A település közel kétezer hektárral, egy iparteleppel és a létfontosságú vasútállomással lett szegényebb, míg az elcsatolt városrész az Újhely (Slovenské Nové Mesto) nevet kapta az akkor létrejött Csehszlovákiában. A város azonban megőrizte rangját, ugyanis továbbra is a csonka Zemplén Vármegye székhelye maradt. Utóbbit a kommunizmus idején, 1950. január 1-én vesztette el.

Kapcsolódó írásaink