Belföld

Elsöprő kormánypárti siker

Nincs vége az ellenzék kálváriájának, sem a Fidesz–KDNP sikerszériájának: vasárnap 11 településen tartottak időközi választásokat. Az eredmények igazolják, hogy a csekély létszámú, főként baloldali politikus mantráitól hangos tüntetések ellenére a közvélemény továbbra is kormánypárti – áll az Alapjogokért Központ legújabb bejegyzésében.

Elsöprő kormánypárti siker
Vasárnap 11 településen tartottak időközi választásokat (Képünk illusztráció)
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Június 26-án 32 kormánypárti indulóból 28 nyert, július 3-án 14 helyen indult Fidesz-KDNP-s jelölt, 9 közülük győzni tudott. Most vasárnap 5 kormánypárti politikusból 4 aratott győzelmet – emlékeztetett legújabb bejegyzésébe az Alapjogokért Központ.

Kifejtették, Esztergomban Varga Krisztián a Fidesz–KDNP támogatásával a leadott szavazatok 85,82 százalékát megszerezve győzött, így nagy fölénnyel utasította maga mögé Méhes Szilvesztert, a Mi Hazánk jelöltjét.

Mezőtúron a balliberálisok által támogatott álcivil jelölttel, Fekécs Gáborral (37,18 százalék) szemben is nagyarányú Fidesz–KDNP győzelem született, ugyanis 2538 (57,85 százalék) szavazattal Szűcs Dániel nyerte a voksolást, míg a független Nagy István 5 százalékot kapott – írták.

Megjegyezték, Szentendrén is hasonlóképp alakult a szavazás, Szabados András a Fidesz–KDNP jelöltje a voksok 65,1 százalékával magabiztos győzelmet aratott a 10. számú választókerületben.

Az ellenzékváltó hangulatot jól tükrözi, hogy 2019-ben még fölényes győzelmet arató Puskás Réka, a balliberálisok által támogatott TESZ jelöltje most csak 28,8 százalékot ért el. Bürger Zoltán, az MKKP jelöltje pedig alig 6,1 százalékot tudhatott magáénak.

Fölényes kormánypárti sikerek
Többek közt Mezőtúron, Szentendrén és Esztergomban is sima győzelmet arattak a kormánypártok
Fotó: Facebook/Alapjogokért Központ

Összegzésül kiemelték, az eredmények magukért beszélnek - álcivil maszk alatt sem képes a baloldal választást nyerni, míg a kormánypárt jelöltjei büszkén vállalhatják politikai értékeiket.

A baloldal egyik utolsó végváraként számon tartott Sajószentpéteren – ahol 2006 óta MSZP-s vezetés volt – a baloldali jelölt úgy sem tudott nyerni, hogy nem is volt kormánypárti induló. Geregur József Áron, a DK–MSZP összeborulás jelöltje mindössze 12,1 százalékot kapott, míg a győztes Nagyné Szabados Mária Katalin (független) 30,7 százalékát szerezte meg a szavazatoknak – húzták alá.

Hozzáfűzték, a fennmaradó hét település (Salgótarján, Darnózseli, Jászboldogháza, Kondorfa, Somoskőújfalu, Szilvás és Taktaszada) egyikében sem nyert balliberális jelölt.

A jobboldal demokratikus felhatalmazása tovább erősödött, míg a hazai ellenzéki pártok népszerűtlensége újabb megerősített kapott – zárták bejegyzésüket.

Kapcsolódó írásaink