Belföld

A vármegye elnevezés tisztelgés az ezeréves magyar államiság előtt

2024-től kezdve egy napon lehet az európai parlamenti (EP-) és az önkormányzati választás, továbbá a megyéket a történelmi hagyományok miatt vármegyékre nevezik át - hangzott el az alaptörvény kormánypárti képviselők kezdeményezte tizenegyedik módosításának keddi általános vitájában az Országgyűlésben.

A vármegye elnevezés tisztelgés az ezeréves magyar államiság előtt
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezető-helyettese napirend előtt szólal föl az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 28-án
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az egyik előterjesztő, Simicskó István (KDNP) elmondta, 2024-ben két fontos választás is lesz Magyarországon, az egyik az EP-, a másik az önkormányzati választás. Az erre való felkészülés mindenkit elgondolkodtat, hogyan lehetne ésszerűen, költséghatékonyan megvalósítani ezeket - közölte.

Hozzátette: számos nemzetközi példát áttekintve javasolják, hogy egy napon legyen ez a két választás.

Elmondta, az önkormányzati választás is tavasszal lenne, de az új polgármesterek és a képviselő-testületek októberben lépnének hivatalba. Szerinte a két választás egy napon megtartásával tízmilliárd forint takarítható meg.

Kósa Lajos, a Fidesz vezérszónoka szerint a vármegye elnevezés visszahozása "egyszerű tisztelet az ezeréves magyar államiság előtt", ez semmilyen hatáskörváltozással nem jár együtt.

Jelezte: személy szerint örül a névváltoztatásnak, és szerinte ezzel éppúgy megbékél majd a magyar politikai közélet és választópolgárok is, ahogyan a járással, a táblabírósággal és a Kúriával is megbékéltek korábban.

A képviselő a főispán elnevezés visszahozatalát is támogatta, és úgy vélte: ez még egyszerűsít is, mert jelenleg van kormányhivatalvezető, kormányhivatali megbízott és kormánymegbízott. Itt az elnevezésekben van némi zavar, a főispán, az legalább egy világos fogalom és egy igen régi magyar elnevezésre utal vissza - fogalmazott.

Az EP-választások és az önkormányzati választások azonos időben való megtartásáról szólva jelezte: járulékos előny, hogy ez költségmegtakarítással is jár, de emellett kitűnően szolgálja nem csak a pártok közötti versenyt, hanem lehetőséget ad a pártokon belüli elitvitákra és a pártok önreflexiójára is.

Szerinte ennek a legélesebb bizonyítéka az lesz, hogyha az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje nem Karácsony Gergely lesz, hanem valaki más. Úgy vélte: ennek az új rendszerben megvan az esélye, a régiben viszont nincsen, így a módosítással lehetővé teszik új jelöltek előrelépését is.

Az Alapjogokért Központ azt írta: európai példákat ültet át az Országgyűlés. A gyakorlat Európa más országaiban sem ismeretlen, hiszen Olaszországban vagy Németországban többször is egyszerre rendezték meg az európai parlamenti és a tartományi, vagy épp az önkormányzati választásokat. Erről itt olvashat többet!

Kapcsolódó írásaink