Belföld

Segélyprogram átláthatósággal

Csaknem száztízezer emberen segített már az Ökumenikus Segélyszervezet az ukrán háború kitörése óta

A bizalom alapja az átláthatóság – szögezte le Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója, aki az ukrán válság kapcsán nyújtott segélyprogram részleteiről beszélt lapunknak.

Segélyprogram átláthatósággal
Gáncs Kristóf, a szervezet kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, hogy egy ilyen elhúzódó konfliktusnál a pénzadomány a leghatékonyabb támogatási forma
Fotó: MH/Török Péter

– Az Ukrajnában zajló háború kitörése óta az Ökumenikus Segélyszervezet hányszor szállított adományt Kárpátaljára és Ukrajna más részeire?

– A háború kezdetekor a segélyszervezet azonnal megkezdte humanitárius segélyprogramját. A szervezet huszonöt éves ukrajnai jelenléte, a példátlan társadalmi, illetve vállalati összefogás, a magyar kormányzat rendkívüli támogatása és az ACT Alliance nemzetközi szövetség tagjainak támogatása gyors és határozott fellépést tett lehetővé. Segélyszervezetünk jelenleg Ukrajna tizenkét megyéjében, Kárpátaljától egészen Harkivig és a Dnyeper kanyarulatáig végez humanitárius tevékenységet.

A negyedévben kiszállított mintegy kilencszáz tonna segély kiosztásával csaknem száztízezer bajbajutotton segítettünk alapvető élelmiszerrel, természetbeni adományokkal, egészségügyi és higiéniai eszközökkel. A közelmúltban indított, rászoruló közösségeket segítő támogatási programunkkal megközelítőleg további tízezer emberhez tudunk eljutni. Beregszászi központunk mára több mint kétszázötven, belső menekültek számára fenntartott közösségi szálláshelyet támogat alapvető segélyárukkal. Magyarországi raktárainkból az elmúlt három hónapban több mint ötven kamiont küldtünk a határon túlra.

– A tárgyi adományokon és anyagi juttatásokon túl képesek voltak hangsúlyt fektetni a háború borzalmai elől menekülők lelki támogatására is?

– Partnereinken keresztül, velük együttműködésben Ukrajna több pontján is biztosítunk pszichoszociális segítséget, tanácsadást a háború okozta lelki sebek feldolgozásához.

– Márciusban újabb irodát nyitottak a nyugat-ukrajnai Lembergben. Mi volt az oka ennek?

– A segélyprogram kibővítésének érdekében az iroda átvette az ukrajnai humanitárius tevékenység koordinációját, a hozzá tartozó új logisztikai és raktárbázis pedig fogadja és továbbítja a Magyarországról érkező segélyszállítmányokat. Ennek köszönhetően a fronthoz legközelebb eső kelet-ukrajnai régiókban működő partnerszervezetekhez is eljut a magyar támogatás – a szervezet így ott tud segíteni, ahol a legégetőbb szükség van rá.

– Milyen céllal hozott létre a szervezet Kijevben humanitárius központot?

– Amint a kijevi régió felszabadult a megszállás alól, és a harci cselekmények áthelyeződtek az ország keleti részére, a segélyszervezet azonnal munkához látott, és a humanitárius tevékenységek koordinálására Kijevben is központot nyitott, amely saját tevékenysége mellett helyet ad az egyházi hátterű segélyszervezeteket tömörítő nemzetközi szövetség, az ACT Alliance Ukrajnában szerepet vállaló tagszervezeteinek is. A központhoz elsőként a nagy múltú finn segélyszervezet, a Finn Church Aid csatlakozott. A kijevi humanitárius központ megnyitásával kezdetét vette a finn egyházi segélyszervezet és az Ökumenikus Segélyszervezet kooperációja, amelynek homlokterében a Kijevtől északra eső, nemrégiben felszabadított területeken az iskolák helyreállítása, a tanárok és diákok képzése, valamint a gyermekek pszichoszociális tanácsadása áll.

– Milyen különleges helyzetekkel kellett szembesülniük az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársainak Kárpátalján, Lembergben vagy Kelet-Ukrajnában?

– A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy egyszerre indítsuk el a segítségnyújtást Ukrajnában, valamint a hozzánk érkező menekülteknek, mert ez nagyon nagy kapacitást igényelt. Az itthoni munkánkhoz ugyanakkor komoly bázist biztosított az országos intézményhálózatunk, önkénteseink és partnereink összefogása, Ukrajnában pedig az évtizedes tapasztalatokra és kapcsolatokra tudtunk építeni. Így mindenhol „csak” a kapacitások fejlesztésére volt szükség, de volt mire építeni. Itt említem meg, hogy a segélyszervezet már a háború előtt is hivatalosan bejegyzett, országos kiterjedésű tevékenységet végző szervezet volt Ukrajnában. Gyors és koordinált segítségnyújtásunkat a két és fél évtizedes állandó jelenlétén túl a nyolc éve kezdődött válság idején kiépített, illetve az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány kapcsán a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával végrehajtott segélyakciók során kialakított mechanizmusok és partnerségek is nagymértékben segítik.

– Mint említette, a háború elől százezrek menekültek Magyarországra is. Miként tudtak segíteni a menekülőkön?

– Itthon átmeneti és hosszú távú szállásokat egyaránt kínálunk az érkező menekülők sokaságának. Intézményeinkben – Budapesten, Debrecenben és Miskolcon – a szállás mellett ételt, italt, valamint lelki segítséget is nyújtunk a menekültcsaládoknak. A vonattal Budapestre érkezőket, további öt karitatív szervezettel közösen, adományokkal és információval segítjük a BOK-csarnokban kialakított tranzitponton. Itt a civil szervezetek közötti koordinációt az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai látják el.

– Hogyan tudtak iskolai ellátást biztosítani az Ukrajnából menekült gyermeknek?

– Több olyan közösséget (gyülekezetet, egyesületet, gimnáziumot) támogatunk, ahol a gyermekek iskolai oktatáshoz juthatnak. Harmincnégy diák magyar, száz gyermek pedig ukrán nyelvű oktatásban vesz részt.

– Mennyi pénzt gyűjtött eddig össze a szervezetük közösségi adakozásból, és azt mire fordították?

– Az első három és fél hónapban több mint ötszázharmincmillió forint gyűlt össze magánadományokból, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy több mint százezer embernek tudtunk segítséget nyújtani. A magánadományok mellett érkeztek célzott támogatások vállalatoktól, a kormányzattól, nemzetközi partnerektől, így összességében egészen kivételes volumenű, több milliárdos segélyprogrammal tudunk segíteni a bajbajutottakon.

– Mekkora volumenű természetbeni adományt gyűjtöttek lakossági felajánlásból?

– Eddig majdnem háromszáz tonnát. Ebből Kárpátaljára, illetve Ukrajna más területeire már csaknem kétszáz tonnát szállítottunk, magyarországi menekültellátásra pedig több mint húsz tonna vegyes adományt juttattunk célba.

– Hány cég jelentkezett adománnyal, és mekkora értékben ajánlottak fel segítséget?

– Eddig megközelítőleg hétszázötven cég ajánlotta fel támogatását. Néhány tízezer forintos és több tíz milliós adomány egyaránt érkezett. Összértékük meghaladja az egymilliárd forintot.

– Miért indította el a segélyszervezet azt a dedikált weboldalt, ahol követni lehet a szervezet különböző segélyprogramjait?

– Az elmúlt hónapokban megvalósult rendkívüli összefogás óriási bizalmat jelez szervezetünk irányában. Ennek a bizalomnak az alapja az átláthatóság. Fontosnak tartjuk, hogy az az adományozó, aki akár csak egyszer is tárcsázta a 1353-as adományvonalat, illetve azok a vállalatok, amelyek támogatták az összefogást, egyaránt figyelhessék segélyprogramjainkat. Az Ukraine.hia.hu címen elérhető oldalon részletes információ található a segítségnyújtás módjairól, helyszíneiről, partnereiről, továbbá adományozásra is lehetőség nyílik.

– Fel tudja becsülni, hány munkaórát fordítottak az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a menekültek ellátására a háború kitörése óta?

– Nehéz lenne összesíteni azt a munkát, amit a segélyszervezet közössége végzett és végez ma is. A terepen ténykedők mellett fontos megemlíteni azokat is, akik a háttérben dolgoznak, és akiknek a munkája kevésbé látványos: ilyen a koordináció, a logisztika, a pénzügy, az adománygyűjtés vagy a humán erőforrás területe. A munkába, magyarországi és ukrajnai segélyakcióinkba több mint ezer önkéntest is bevontunk. A segítők változó időtartamban kapcsolódnak be a munkába. Akad, aki néhány órát, mások több napot is tudnak vállalni.

– Hány menekültnek tudott eddig segíteni az Ökumenikus Segélyszervezet szállást, munkahelyet találni?

– Március elejétől csaknem hétezer-ötszáz éjszakát biztosítottunk a háború elől menekülők számára Magyarországon. A munkaerőpiaci tájékoztatás és támogatás folyamatos, nyolc főnek pedig közvetlenül is segíteni tudtunk az elhelyezkedésben. Ez utóbbi szám növekedésére a következő szakaszban számítunk, amikor már tisztábban látják a menekültek, maradnak-e, elköteleződnek-e.

A szervezet itthoni segélyprogramja júniusban új helyszínnel bővül, ahol a hazánkban hosszabb távra tervező menekülők számára nyújt majd segítő kezet az oktatáshoz, egészségügyhöz és munkaerőpiachoz való hozzáférésben. A Budapest belvárosában található, integrált szolgáltatásokat biztosító, ukrajnai menekülőket segítő központ természetbeni adományok osztásával, jogi, lelki és mentális segítségnyújtással, közösségi programokkal és nyelvtanítással is foglalkozik majd, külön figyelmet fordítva a kísérő nélküli kiskorúak, fogyatékkal élők és idősek támogatására is.

– Milyen támogatásra volna szüksége a szervezetnek a közeljövőben?

– Egy ilyen elhúzódó és szerteágazó krízis esetén különösen igaz, hogy a pénzadomány a leghatékonyabb támogatási forma, de továbbra is nagy szükség van az önkéntesek munkájára is.

Kapcsolódó írásaink