Belföld

Stop a balos frakciótrükközésnek, hozzájárulás a rezsivédelemhez

Csökkenhet a támogatás

Véget vet a nagyobbik kormánypárt a baloldal milliárdos ügyeskedésének – amint azt megírtuk, a Fidesz a jövő héten törvényjavaslatot nyújt be a frakciók finanszírozásának szabályaival kapcsolatban.

Stop a balos frakciótrükközésnek, hozzájárulás a rezsivédelemhez
Kocsis Máté: Stop a balos frakciótrükközésnek, hozzájárulás a rezsivédelemhez
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedden jelentette be, hogy csökkentenék a parlamenti képviselőcsoportoknak járó pénzeket, a rezsivédelmi alaphoz a pártoknak is hozzá kell járulniuk, hiszen most többe kerülnek a költségvetésnek, mint eddig. A mostani négyéves ciklus alatt hatmilliárd forinttal több pénzt kapnának, mint a 2018–2022-es ciklusban – noha nyolcszázezer szavazót veszítettek az idei választáson. A pénzügyi forrásbővülés oka a baloldali trükközés: míg korábban csak öt frakciót működtetett az ellenzék, az új országgyűlésben már hét ellenzéki párt (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, Párbeszéd, LMP, Mi Hazánk) alakított frakciót.

Az LMP-frakció például csak a pénz miatt létezik, hiszen nem a szavazók akaratából lett önálló képviselőcsoportja a parlamentben, hanem egy Gyurcsány Ferenccel kötött paktum miatt kapott egy helyet a DK-tól, és csupán ennek köszönhető, hogy meg tudták alakítani az ötfős frakciót. Jakab Péter, a Jobbik bukott elnöke sem véletlenül ragaszkodik annyira a frakcióvezetői poszthoz…

A Fidesz törvényjavaslata szerint azonban ebben a ciklusban hárommilliárd forinttal csökkenne a baloldal, kétmilliárd forinttal pedig a kormánypártok frakcióinak támogatása. A változásokat követően a DK-frakció 21 millió helyett kilencet, a Momentum 18 millió helyett 7,6-ot kapna, akárcsak a Jobbik és az MSZP, mivel az ő frakciójuk méretben megegyezik a Momentummal. A Párbeszéd 16 millió forint helyett hatmillióhoz, az LMP pedig 15 millió helyett 5,7 millió forinthoz juthat.

Kapcsolódó írásaink