Belföld

Radikalizálódó migránscsoportok

Egyértelműen várható volt, hogy a migránsok egyre agresszívebbek lesznek – nyilatkozta lapunknak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Kifejtette, ennek több oka is van, az egyik az Afrikát fenyegető éhínség, hiszen a térségbe orosz és ukrán gabonát szállítottak korábban, jelenleg viszont a háború miatt nem vagy sokkal kisebb mennyiség érkezik.

Eddig Fekete-Afrikából jöttek a migránsok Észak-Afrikán keresztül, de már megindult a migráció Észak-Afrikából, tehát Marokkóból, Líbiából, Algériából is, mert a helyiek úgy érzik, otthon semmi esélyük sincs. Bonyolítja a helyzetet, hogy az orosz–ukrán háború miatt az Ukrajnából érkezőket beengedi Európa, ezt pedig nagyon ügyesen kihasználják a migránsok és az embercsempészek, sokan adják ki magukat ukránnak, akik valójában nem is azok – magyarázta.

Nógrádi szerint a helyzet fokozatosan rosszabb lesz, hiszen amikor egy migránsnak ötödször-hatodszor sem sikerül átjutnia a határon, akkor radikalizálódik. Egyre szervezettebbek, egyre inkább kidolgozott taktika alapján jönnek és viselkednek a migránsok ott, ahol nagy csoportok szöknek át a határon. Eddig fegyveres összecsapásra nem került sor, de a jövőben ezt kizárni sajnos nem lehet – jegyezte meg.

A fegyverekről elmondta, manapság bárhol hozzá lehet jutni, ha van valakinek pénze. Özönlenek a fegyverek Ukrajnába, az ukrán belügyminiszter azt szorgalmazta, hogy minden ukrán állampolgárnak legyen otthon fegyvere, és személyi igazolvány ellenében pár héttel ezelőtt pisztolyokat adtak ki, ami felgyorsítja a folyamatokat.

A szakértő felhívta a figyelmet a határkerítés fontosságára, rámutatott: a görögöktől kezdve mindenki kerítést épített, ami nyilván nem százszázalékos védelem, de viszonylagos nagy biztonságot ad, ami azt jelenti, hogy a hozzánk bejönni akaró migránsok töredéke tud csak átjutni. A magyar lakosság döntő része migránsellenes, így ahol felfedezik, hogy az illegális bevándorló át tudott jönni a határon, ott az illetékes szerveket azonnal értesítik – közölte Nógrádi György.

Kapcsolódó írásaink

Fokozódik a migránsok agresszivitása

ĀBenne van a levegőben, hogy az illegális migránsok esetleg éles lőfegyverekkel is megtámadhatják a magyar határőrizeti szerveket – mondta lapunknak Horváth József