Belföld

Kövér László a marokkói képviselőház elnökével tárgyalt

A kétoldalú politikai, gazdasági és turisztikai kapcsolatok szerepeltek a többi között Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Rasid Talbi El Alami, a Marokkói Királyság képviselőháza elnöke csütörtöki budapesti megbeszélésének napirendjén.

Kövér László a marokkói képviselőház elnökével tárgyalt
Kövér László
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke közleményében az Országházban tartott találkozóról közölte: a felek érintették az elmúlt években gyors ütemű fejlődésnek indult parlamenti együttműködést is, amelyet megerősítettek a világjárványt megelőző kölcsönös házelnöki találkozók és a baráti tagozatok közötti eszmecserék, valamint a 2019 áprilisában a Habib El Maliki akkori képviselőházi elnökkel aláírt együttműködési megállapodás is.

Magyarország kiemelt stratégiai partnerként tekint Marokkóra az afrikai kontinensen. A királyság stabilitása, turisztikai és kulturális öröksége hazánkhoz hasonlóan meghatározó elemei az ország külpolitikájának - mondta Kövér László a találkozón.

Az Országgyűlés elnöke kiemelte: Európa és Észak-Afrika egy politikai térséget képez és Marokkó a régió legbiztonságosabb országa.

„Üdvözöljük és támogatjuk a királyság terrorizmussal szemben tett regionális lépéseit és nyílt, stabilizáló politikáját” - mondta.

A találkozón a két házelnök egyetértett abban, hogy időről időre nagy szükség van az intenzív és folyamatos párbeszédre észak és dél között az aktuális kérdések megvitatására, mert kihívásokban a jövőben sem lesz hiány.  

Kövér László és Rasid Talbi El Alami ezek közt említette az ukrajnai háborút, az annak következtében kialakult menekült- és energiaválságot, és az Afrikát fenyegető élelmiszerhiányt, amelyek leküzdésére álláspontjuk szerint csak a kölcsönös párbeszéd az egyetlen járható út.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom