Belföld

Orbán Viktor az eddigi legerősebb kormányát állította össze

A most hivatalba lépett, ötödik Orbán–kormány az orosz–ukrán háború és a nyugati szankciók árnyékában jött létre, melynek lenyomata tükröződik a kormány szerkezeti felépítésében és személyi összetételében – értékelte lapunknak az új kormány felépítését Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője.

Orbán Viktor az eddigi legerősebb kormányát állította össze
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor immáron ötödször kapott felhatalmazást arra, hogy kormányt alakítson, és eddig minden egyes alkalommal bebizonyosodott, a miniszterelnök célja, hogy a létrejövő kormányzat alkalmas legyen a következő négy év kihívásainak kezelésére – állapította meg lapunknak nyilatkozva Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője, aki hozzátette: „Azért, hogy az új kormány képes legyen ezen kihívásokra megfelelő választ adni Orbán Viktor az eddigi legerősebb, legtapasztaltabb kormányát rakta össze. Az új kormány súlypontja olyan területeken csoportosul, mint a honvédelem, gazdaságpolitika, energiabiztonság, élelmiszerellátás biztosítása és az unióval fennálló viták kezelése.”

A politológus szerint a legnagyobb biztonságpolitikai kihívást a szomszédban dúló háború jelenti, melyre a megfelelő választ Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, az új honvédelmi miniszternek kell megtalálni. „Személyében egy olyan miniszter kerül a honvédség élére, aki jól ismeri a hadiipart, így bízhatunk abban, hogy az eddigi katonai fejlesztések felgyorsulnak a következő években.

Amennyiben a katonai műveletek nem is érintik Magyarország területét, az energiaválság veszélye már elérte hazánkat. Már önmaga a háború is veszélyezteti hazánk energiaellátást, viszont az unió által meghozni kívánt olajembargó működésképtelenné tenné a magyar gazdaságot. Azért, hogy ez ne forduljon elő Palkovics László és Szijjártó Péter minisztereknek kell eljárni. Szijjártó Péternek nemcsak a magyar érdekek képviselete lesz a feladata, hanem Paks 2 felgyorsításáért is felel, amelynek első eredményeiről már be is tudott számolni.”

Az energiaellátás mellett a háború és a szankciók éreztetik hatásukat a gazdaság területén is.

Rotyis Bálint úgy fogalmazott, hogy vissza kell szorítani az inflációt, meg kell akadályozni a gazdasági növekedés lassulását, biztosítani kell az államháztartás stabilitását. Mindezen feladatok kezeléséért több „nehézsúlyú” politikus felel, mint Varga Mihály, Lázár János, Nagy Márton és Palkovics László. Azért kell dolgozniuk, hogy az elmúlt tizenkét év eredményeit Magyarország megőrizze, sőt a magyarok életszínvonala továbbközeledjen az uniós átlaghoz.

Első lépésként a kormány már bejelentette, hogy mindazon ágazatokban, ahol extraprofit keletkezett, ott a kormány különadókat fog kivetni, mely összegeket egy rezsivédelmi alapba és egy honvédelmi alapba fogják utalni.

„Ugyan a magyar mezőgazdaság adottságainak hála nem kell attól félnünk, hogy nem kerül kenyér az asztalra, de a háború itt is érezteti hatását” jelentette ki az elemző. „Ukrajna és Oroszország a világ gabonaellátásában kulcsszerepet játszanak, kiesésükkel Afrika és az arab világ élelmiszerválsággal néz szembe. Nagy István agrárminiszter feladata, hogy a magyar gabona ne vándoroljon külföldre, ám még siker esetében is számolni kell azzal, hogy Afrika irányából újabb százezrek vagy milliók indulnak meg a déli határ irányába.

Ebben a védekezésben aligha számíthatunk majd Brüsszel segítségére, sőt politikai és ideológiai okok miatt tovább büntetnek minket. Hiába a koronavírus-válság, hiába az orosz–ukrán háború és hiába az újabb kétharmad, Brüsszel továbbra sem adja oda azokat a pénzügyi forrásokat, amelyek járnak a magyaroknak. Varga Judit és Navracsics Tibor – mint az uniós ügyekben tapasztalt és járatos politikusok – legfontosabb feladata, hogy a Brüsszellel folytatott vitákat kezeljék, és a forrásokat hazahozzák.”

Rotyis Bálint leszögezte, hogy a felsorolás ugyan nem teljes, ám már ebből is jól kitűnik, hogy sokat látott, elismert és korábbi válsághelyzetekben már bizonyított miniszterek foglalnak helyet az új kormányban, és ha visszatekintünk az elmúlt harminc év kormányaira, akkor megállapítható, hogy ilyen erős és felkészült kormánya még nem volt Magyarországnak. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom