Belföld

A kormány válságálló gazdaságot épít

Úgy készíti fel a magyar gazdaságot a kormány a háború és az elhibázott brüsszeli politika okozta válság következményei-re, hogy közben megvédi a családtámogatásokat, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést is – erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a tegnapi Kormányinfón.

A kormány válságálló gazdaságot épít
Nagy Márton elmondta, hogy a különadó összesen nyolc szektort érint
Fotó: MH/Purger Tamás

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak 480 forintos literenkénti áron – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel közösen tartotta meg a tegnapi Kormányinfót. Az új gazdaságfejlesztési vezető a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy az elhúzódó háborús helyzetben az újonnan megalakult magyar kormány két legfontosabb feladata az ország biztonságának és gazdaságának megóvása, és ezeknek, vagyis az elért eredményeknek a védelmében fogják benyújtani a jövő évi büdzsé tervezetét az Országgyűlésnek. Mint mondta, a 2023-as költségvetésben – amelyről június első felében tárgyal a parlament – mintegy 68 ezer milliárd forintos GDP-vel, 26 ezer milliárd forint körüli költségvetési főösszeggel számolnak, és 3,5 százalékos hiánycélt terveznek, továbbá 4,1 százalékos növekedést tartanak reálisnak, és 5,2 százalékos inflációval kalkulálnak.

Megvédik az eredményeket

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: úgy készítik fel a magyar gazdaságot a háború és az elhibázott brüsszeli politika okozta válság következményeire, hogy közben megvédik a családtámogatá-sokat, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést is. Gulyás felidézte, hogy Európában ma hazánkban lehet a legkedvezőbb áron tankolni, de emiatt visszaélések is vannak, sőt a határ környéki benzinkutak megnövekedett forgalma már az ellátási biztonságot veszélyezteti, ezért csak a magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé a kedvezményes árú tankolást. Aki nem magyar forgalmi engedéllyel rendelkezik, az magasabb áron vásárolhat üzemanyagot – magyarázta. Európában egyébként jelenleg 700–900 forint az üzemanyag literenkénti ára, nálunk viszont maradhat a 480 forintos ár. Kitért arra is, hogy a kormány szeretné megtartani a többi, korábban bevezetett árstopot is, amelyekről egyesével fognak döntést hozni.

Kézben tartott államadósság

A tárcavezető úgy vélte: elvárható, hogy azon vállalatok, amelyek extrahaszonra tesznek szert az áremelkedésből, segítsék a magyar gazdaságot, járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez, ezért hozták létre a honvédelmi és a rezsivédelmi alapot.

Az alapokról Nagy Márton miniszter elmondta: azok bevételei főként extraprofit-különadók lesznek. A különadó összesen nyolc szektort érint, adózniuk kell a bankoknak, a biztosítóknak, az energiaszektornak, a kiskereskedelmi cégeknek, a telekommunikációs cégeknek, a légitársaságoknak, a gyógyszerforgalmazóknak, és 2023 januárjától ismét kivetik az egyszer már bevezetett, de időközben felfüggesztett reklámadót.

Nagy Márton megjegyezte: az érintett szolgáltatók extraprofitjának mintegy kétharmadát vonják majd el, ez minden esetben olyan többletnyereség, amiért a cégek nem dolgoztak meg. Hozzátette, az extraprofit-különadók kivetésével egyszerre a költségcsökkentést is végrehajtanak, hogy elérjék a kitűzött hiányt. Az új gazdaságfejlesztési miniszter szerint kézben kell tartani a költségvetést és az államadósságot, ehhez csökkentik a minisztériumok költségvetését, másrészt átütemezik az állami beruházásokat, és ösztönzik a piaci beruházásokat.

A honvédelmi és rezsivédelmi alap összesen 900 milliárd forintos bevételt jelent az államnak – folytatta –, ebből 800 milliárd forintot tesznek ki az extraprofit-különadók. Lapunk kérdésére Nagy Márton rámutatott arra, hogy a fennmaradó százmilliárd forint „finomhangolás” révén jön létre, várható például jövedékiadó-emelés a dohány és az alkohol esetén, de lesz népegészségügyiadó-emelés, valamint megváltozik a cégautók adóztatása is, ezek részleteiről később a pénzügyminiszter számol majd be.

Nagy közölte: 700 milliárd forint megy arra, hogy a jelenlegi, kedvezményes rezsiárak megmaradhassanak a fogyasztók számára, 200 milliárdból pedig haderőfejlesztési feladatokat látnak el, lényegében felgyorsítják belőle a már elindított Zrínyi-programot.

A miniszter leszögezte: semmiképp nem háríthatók át a terhek a fogyasztókra, a kormány ezt folyamatosan figyelni fogja, és el is várja, hogy ne emeljék áraikat az érintett cégek, szolgáltatók. Megjegyezte továbbá azt is, hogy az intézkedésnek nincs infláció-növelő hatása sem.

Nincs közvetlen orosz fenyegetés

Gulyás azt szintén hangsúlyozta, hogy ezek az új adók nem adnak okot áremelésre, mert extrahasznot adóztatnak meg, ami nem indokolja, hogy az emberek által fizetendő költségek emelkedjenek. Hozzátette, ha az adó tömeges áthárítását észleli a kormány, az ellen fel fog lépni. A lakosság döntő többsége egyetért a különadóval – húzta alá.

Nagy Márton az intézkedést indokolva azt is hozzáfűzte: a bankok a növekvő infláció és a növekvő kamatok miatt tettek szert extrabevételekre, a biztosítóknál azért jelentkezett a többlet, mert emelkedik az öngondoskodás igénye, és nő az infláció. Az energiaszektorban azért van extraprofit, mert a szénhidrogének kitermelése növeli a profitot, a kiskereskedelmi szektorban az éves forgalom bővült, a telekommunikációs szektorban pedig azért van extraprofit, mert a járvány alatt többen maradtak otthon, többen interneteztek, telefonáltak. A légitársaságokat azért vették számításba, mert újra nő az utasforgalom, főleg az elhalasztott utazások miatt, a gyógyszerforgalmazókat pedig azért, mert már a járvány miatt emelkedett a gyógyszer-értékesítés.

Gulyás Gergely hazánk háborús fenyegetettsége kapcsán, kérdésre válaszolva elmondta azt is: minimális esélyt látnak arra, hogy NATO-tagállamot támadna meg Oroszország, de ez egy jól felszerelt hadsereggel tovább csökkenthető. Mi nem gondoljuk azt, hogy ma közvetlen fenyegetést jelentene bármely NATO-tagállamra nézve Oroszország – jelentette ki a miniszter.

Lapunk kérdésére beszámolt arról is, hogy a kormányba többéves kihagyás után visszatérő Navracsics Tibor tárcájánál összesen öt kormánybiztos lesz: Szabó Tünde, Czunyiné Bertalan Judit, Láng Zsolt, Móring József és Bányai Gábor felelnek majd a területfejlesztésért az ország egy-egy régiójában.

A péntek reggel érvénybe lépő kormányrendelet értelmében az Origo információi szerint a benzinkutak mellett elhelyezkedő totemoszlopokon a hatósági ár, míg a kútfejeknél, a benzinkiadónál a benzinárstop nélküli, a hivatalos piaci ár jelenik meg a fogyasztók számára. A rendelet értelmében minden magyar rendszámmal rendelkező autó tulajdonosa fizetéskor a pénztárnál a hatóságilag rögzített, alacsonyabb áron tankolhat, míg a külföldi autók tulajdonosai a piaci árat kötelesek megfizetni. Erről a kútnál a fogyasztókat hirdetményben pontosan tájékoztatni kell.

Kapcsolódó írásaink