Belföld

Orbán Viktor: A rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk

Szerdán, egy nappal a miniszterek eskütételét követően már ülésezett is az ötödik Orbán-kormány. A tanácskozást követően a miniszterelnök fontos bejelentéseket osztott meg a Facebookon.

Orbán Viktor: A rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk
Orbán Viktor kormányfő rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelenti be a Karmelita kolostorban 2022. május 25-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor elmondta: a háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul, és ez együtt drasztikus áremelkedéshez vezet. Ma a rezsicsökkentés Magyarországon védi a családokat, de ez egyre költségesebb, mivel az energiaárak egyre emelkednek, ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni.

Mindeközben az emelkedő energiaárak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert.

A kormány ezért úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi és honvédelmi alapot, hogy innen fizessék a rezsicsökkentés és a honvédelem megerősítésének költségeit.

Kötelezzük a bankokat, biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és -kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be - jelentette be a miniszterelnök.

Ezek az intézkedések időben korlátozottak, 2022-re és 2023-ra vonatkoznak - tette hozzá.

Objektum doboz

Akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azoktól elvárjuk, hogy segítsék az embereket, és járuljanak hozzá az ország védelméhez - fogalmazott a kormányfő. Ahogy vállaltuk, a családokat, a nyugdíjasokat és a munkahelyeket az elhúzódó háborús helyzetben is meg fogjuk védeni - szögezte le Orbán Viktor, aki azt is közölte: a részletekről és a konkrét számokról a csütörtöki Kormányinfón adnak majd tájékoztatást.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom